»

Intervju s Stevom Ballmerjem

Sun-Times - Pri Sun-Times so objavili intervju s Stevom Ballmerjem - z drugim najpomembnejšim človekom v Microsoftu (prvi je še vedno kakopak Bill Gates). S tem člankom so hoteli izvedeti, kako Microsoft gleda na Linux. Ballmer je povedal, da je Linux in Open source nasplošno v redu, ker sili druge (predvsem Microsoft) k inovativnosti. Povedal pa je tudi, da je Linux rak rana. Logično, saj Microsoftu dela precej preglavic. To je samo povzetek. Veliko več podrobnosti boste našli, če si boste vzeli čas in prebrali intervju.

5 komentarjev

Linux za PlayStation

ZDNet - Linuxmaniji kar ni videti konca. Medtem ko Linux počasi prehaja na ročne in žepne računalnike, je na svet "privekal" Runix - Linux za PlayStation. Seveda to ni bila nikakršna zafrkancija, saj je vse skupaj strogo nadzoroval Sony. Runix bazira na najnovejšem 2.4. Linux jedru in naj bi v prihodnje deloval v okviru GNU public licence. Vendar zakaj bi potrebovali Linux za PlayStation. Razlog je samo eden: avtorji bi radi PlayStation 1 in 2 preoblikovali v poceni (desktop) računalnik. Sliši se noro, vendar bo čas pokazal, kaj se bo izcinilo iz tega. Trenutna verzija Runixa je zaenkrat šele alpha. Beta je napovedana za julij, prvo stabilno verzijo pa naj bi po besedah avtorjev ugledali oktobra. Da pa bodo navdušenci imeli kaj početi, so avtorji kljub nedodelanosti dali na volji Runix kernel. Snamete si ga lahko iz Runixove strani. Aja, novico najdete tukaj.

4 komentarji

Čudne tipkovnice

več strani - Ni minilo dolgo časa od objave združka miške in tipkovnice, ko sem spet zasledil novice o dokaj čudnih tipkovnicah (no v bistvu je čudna samo ena, druga pa je dokaj normalna. Gremo lepo po vrsti:

Na Gaming in 3D so stestirali miniaturno tipkovnico, ki je namenjena bolj raznim prenosnim računalnikom, dlančnikom in podobnim stvarem. Vendar pa ima eno posebnost. Večina vas bo opazila iz slike, da je to v bistvu samo polovica običajne tipkovnice. Kje je druga polovica, povprašate. Proizvajalec je v tipkovnico vgradil zanimivo rešitev. S preprostim pritiskom na tipko lahko menjavate razpored tipk. Tako je enkrat v rabi ena polovica običajne tipkovnice, drugič pa druga polovica običajne tipkovnice. Sliši se zapleteno, vendar vam bo po ogledu strani že v prvo vse skupaj jasno.

Drug primer je popolno nasprotje prvemu in spada bolj v rubriko "Saj ni res, pa je". Če je prva tipkovnica v trdi obliki, potem je ta v mehki. Ne verjamete? Poglejte si slike na tej strani). Čeprav stvar izgleda...

5 komentarjev

Linux kot desktop OS

Linux Journal - Najprej lep pozdrav vsem. Danes je zagotovo eden izmed pomembnejših dni v mojem življenju, saj bom začel pisati novice za Slo-tech (hja vajenci vedno začnejo pri dnu kajne). No da vam ne bo postalo slabo od mojega nakladanja, pa se vrnimo h konkretnim stvarem. Tukaj je prva novica:

Tokrat sem naletel na zanimivo navico, ki ponuja zanimivo branje. Nič suhopranih testov, dolgih nakladanj, le čisti užitek. Govori namreč o prihodnosti Linuxa kot desktop variante. Gotovo že poznate Linuxovo že skoraj pravljično stabilnost in kup dobrot, ki jih ponuja. Od GNU public licence do tega, da je popolnoma zastonj. Po teh dejstvih sodeč bi lahko sklepali, da se konkurenci ne piše dobro. Pa vendarle se je Linux prijel le v delovnih postajah in visokozmogljivih strežnikih. Zakaj ljudje raje posegajo po konkurenci, kot pa po Linuxu. Odgovor je samo eden: prijaznost do uporabnika. Velika večina ljudi ve, da Linux ni ravno prijazen do novincev. Vse preveč je varnostnih problemov in nastavljanja...

9 komentarjev

Protesti proti WTO? Samo igra...

Independent Media Center - Več ali manj so računalniške igre obdelale že vse plati človeške preteklosti in prihodnosti od pamtiveka do star treka, ampak tole je pa vendarle novost. Podjetje Rockstar games bo za PlayStation izdalo igro z naslovom "State of emergency".
Igra se dogaja v bližnji prihodnosti, ko izkoriščevalski ATO (American Trade Organization) prevzame oblast in razglasi izredno stanje. Kot demonstrant na ulicah se morate z vsemi sredstvi boriti za zrušenje ATOja (parodija na World Trade Organization) - obešati plakate, povzročati nerede, tepsti se z policijo itd.
Igra je precej razburila resnične demonstrante iz Seattla in Quebeca, saj jih je bilo v resnici nasilnih le peščica, ostalih 40,000 pa je protestiralo mirno, a o njih nihče ni poročal. Prav tako so precej besni tudi tamkajšnji policaji, ki pravijo, da je igra ravno prava za vašega otroka, če želite, da postane "nasilni anarhist".
Starši se že dolgo pritožujejo, da igre povzročajo nasilnost, a zaenkrat jih je večina govorila o dokaj...

6 komentarjev

Prvi Dual Athlon sistem že naprodaj

več strani - Ampak ne ravno v kakšni ekskluzivno založeni japonski trgovini (kot bi verjetno pričakovali), temveč na nemškem eBayu. Neki tip je očitno dobil v roke Tyan Thunder K7 matično ploščo in sedaj celoten sistem prodaja preko on-line dražbene hiše. Fante za 8 tisoč DEM ponuja naslednjo konfiguracijo:
 • TYAN Thunder K7
 • 2x TBird 1.33GHz
 • 2x256MB PC2100 Apacer DDR SDRAM
 • Toshiba 10x/40x SCSI DVD-ROM
 • Plextor 12x SCSI CD-RW
 • 2x IBM 18.3GB SCSI HDD
 • ATX ohišje s 550W napajalnikom
Sanjski sistem, ni kaj, moti le uporaba navadnih TBirdov namesto prihajajočih strežniških Palominov. Verjetno ni hotel čakati do 4. junija.

Ko smo že pri dual Athlonih in njihovih cenah pa omenimo prihajajoče Dual plošče drugih proizvajalcev. Tyanka kmalu ne bo več osamljena, saj nam svoje...

0 komentarjev

Crush se je prelevil v nForce

The Register - Če gre The Registerju verjeti, in ponavadi jim gre, je uradno prodajno ime za Nvidiino DDR vezno čipovje, do sedaj znano kot Crush, nForce (kot GeForce, get it ?). Naj vas še enkrat spomnim: nForce bo sestavljen iz dveh delov, "Integrated Graphics Processor" ali IGP (NorthBridge) in "Media and Communications Processor) ali MCP (SouthBridge). NorthBridge bo na voljo v dveh različicah:
 • nForce 220: enokanalski DDR RAM, integrirana grafika na 64 bitnem vodilu
 • nForce 440: dvokanalski DDR RAM, 128 bitna grafika
Tudi SouthBridge bo na voljo v dveh izpeljankah:
 • s 6 kanalskim Dolby Digital zvokom (oznaka "D")
 • z navadnim AC97 zvočnim kodekom
Vse skupaj bomo torej videli 4 vezna čipovja, in sicer nForce 220, nForce 220-D, nForce 440 in nForce 440-D. The Register poroča o še eni zanimivosti: integrirana grafika naj bi bil spremenjeni GF2 MX z imenom GeForce2 MX Plus, njegove performanse pa naj bi bile takšne kot pri GeForce2 GTS. Bomo videli...

5 komentarjev

ATI zaenkrat po načrtih...

X-Bit Labs - Če spremljate dogajanje okoli ATIja in Radeona2, potem veste, da bi se po njihovih načrtih prva testna proizvodnja čipov že morala začeti. Sodeč po tej strani je tem res tako, še več: ATI že uspešno proizvaja A3 revizije R200 čipa, ki so že skoraj končane. To pomeni, da bo na tem Computexu zelo verjetno predstavil tudi prve Radeon2 kartice. Na žalost bo prve primerke videlo le malo ljudi, predvsem predstavniki OEM izdelovalcev grafičnih kartic. ATI je namreč nekaj dni nazaj najavil namero o začetku prodaje svojih čipov OEM izdelovalcem. Trenutno pa OEM trg povsem obvladuje Nvidia, tako da sama namera nikakor ni dovolj in ATI upa, da bo z novimi Radeon2 primerki k sebi pritegnil čimveč proizvajalcev. Zaenkrat mu kaže dobro, saj specifikacije Radeona2 (ki naj bi se pojavil septembra) izgledajo dobro tudi v primerjavi z GeForcom3: 0.15 mikronska tehnologija izdelave, 250MHz jedro, 4 renderirni cevovodi, TRUFROM tehnologija, popolna DX 8 kompatibilnost......

2 komentarja