»

Izšel OpenBSD 4.5

Slashdot - Šest mesecev je naokrog in izšla je nova različica operacijskega sistema OpenBSD, ki je osnovan na Unixu in postavlja v prvi plan odprtost in varnost. Verzija 4.5 prinaša kar nekaj novosti, med njimi podporo za nove platforme. Odslej bo OpenBSD namreč tekel tudi na platformi sparc64. Poleg tega vključuje vrsto gonilnikov za nove naprave, OpenSSH 5.2, Gnome 2.24.3, KDE 3.5.10 in še marsikaj...

9 komentarjev

Apple se podaja v razvoj čipov

TG Daily - To, da Apple velikopotezno najema razvijalce silicijevih čipov, še ne pomeni, da se bodo spet odrešili Intela. Poteza je dokaj razumljiva, saj bo zdaj Apple čipe za iPhone in iPode razvijal sam, tako pa ne bo več nezaželjenih izpustov informacij javnosti oz. tekmecem. Na tak način je namreč prišlo do (pravilnih) špekulacij večih prihajajočih izdelkov, Apple pa skrbi še, da so mnoge funkcije iPhoneov in iPodov preprosto skopirali tekmeci. Da mislijo resno z najemanjem so pokazali že z nakupom dveh bivših AMDjevcev (oba CTOja), Raja Kodurija in Boba Drebina.

Kljub popularnosti, ki jo zadnje čase zaradi nižjih stroškov in manj komplikacij ponuja centralizirano izdelovanje komponent pa Apple ni prvi s takšno potezo. Microsoft recimo že dolgo izdeluje svoja čipovja za tipkovnice in miši.

5 komentarjev

NEST 2009 išče predavatelje

Slo-Tech - Verjetno ste že slišali marsikatero govorico o letošnjem NEST-u, a niste bili prepričani, če ji gre verjeti, saj je bila napisana v Anonimnem eksperimentu. V tem trenutku vam še ne bomo razkrili, katere izmed njih so resnične, vam pa dajemo možnost, da se kot predavatelj prijavite na letošnji NEST.

Iščemo posameznike, ki bi bili pripravljeni z nami deliti svoje znanje, od tega, kako se hitrostno namesti Windowse do tega, kako bi najlažje osvetlili svoj računalnik kot novoletno jelko. Seveda pa lahko tudi predstavite kak inovativen projekt ali predlog, kako rešiti svet pred temno stranjo.

Kot vedno naj prijave tem romajo na team@slo-tech.com, kjer boste dobili tudi vse dodatne informacije.

40 komentarjev

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

Windows 7 RC za razvijalce že na voljo

ComputerWorld - Včeraj zvečer je na internetu za naročnike MSDN in TechNet postala dostopna skoraj končna verzija Windows 7. Prvi kandidat za izid bo javnosti uradno dostopen šele 5. maja, a skoraj zagotovo bo v divjino pobegnil že prej. Počasi na internet že kapljajo prvi testi in ocene, enega izmed njih si lahko ogledate na PC Mag, kjer so pod prste dobili gradnjo 7100.

Poleg zloglasnega združljivostnega načina z Windows XP, o katerem je bilo prelitega mnogo črnila, bomo v Windows 7 videli še nekaj novosti. Ena izmed njih je funkcija Play to, ki omogoča oddaljeno predvajanje. Spričo širjenja črvov, kot je Conficker, se je Microsoft odločil izklopiti funkcijo samodejnega zagona (AutoPlay) na prepisljivih izmenljivih nosilcih podatkov (USB-ključi, flash kartice ipd.). Omenimo še, da je Microsoft podaljšal rok uporabe kandidata za izid Windows 7. V nasprotju s precej kratkoživejšimi RC-ji Viste bo pravkar izdanega moč uporabljati do 1. junija 2010 oz. kar trinajst mesecev.

46 komentarjev