»

Japonska zaradi Kitajske uvaja omejitve izvoza opreme za proizvodnjo čipov

Slo-Tech - Japonska se je pridružila ZDA in Nizozemski ter takisto uvedla omejitve izvoza tehnologije za proizvodnjo polprevodniških čipov na Kitajsko. Omejili bodo izvoz 23 vrst opreme, kar bo začelo veljati julija letos. Omejitve formalno ne bodo uperjene proti Kitajski, temveč bodo veljale za vse države, ki nimajo ustreznih varnostnih mehanizmov po japonski oceni.

Za 42 držav, med njimi EU, ZDA, Južno Korejo, Singapur in Tajvan, Japonska šteje, da imajo ustrezne izvozne kontrole. Za izvoz v ostale države pa bo po novem potrebno posebno dovoljenje japonskega ministrstva za trgovino. Uradno želi Japonska s tem preprečiti, da bi se tehnologija uporabljala v vojaške namene. Minister Yasutoshi Nishimura je dejal, da s tem izpolnjujejo svoje mednarodne obveznosti in prispevajo k miru.

V praksi bo ukrep najbolj vplival na Kitajsko. ZDA so že oktobra lani omejile izvoz čipov in opreme za njihovo proizvodnjo na Kitajsko, marca pa je podobne ukrepe uvedla tudi Nizozemska. Na Nizozemskem je...

96 komentarjev

Twitter odprl del izvorne kode

Slo-Tech - Twitter je držal besedo in včeraj odprl dobršen del izvorne kode, med drugim algoritem za prikazovanje objav na časovnici v načinu For You. Na Github so postavili dva repozitorija (main in ml), s čimer želijo biti bolj transparentni in preprečiti tveganja za Twitter in uporabnike platforme.

Elon Musk je ob tem dejal, da bodo ljudje v kodi nedvomno našli kopico napak, a jih bo podjetje hitro odpravilo. Predvsem pa želijo zatreti strahovi ljudi, da je časovnica kakorkoli zmanipulirana. Vsa koda vendarle ni javno objavljena, kamor sodijo na primer predlogi za oglase (ad recommendation algorithm). Twitter je ob tem tudi razložil, kako deluje algoritem za prikaz priporočenih čivkov (For You). Sestavljajo ga trije koraki: zbiranje čivkov iz različnih virov, razvrščanje z algoritmom iz strojnega učenja, uporaba hevristike in filtrov za odstranitev čivkov, ki smo jih že videli ali so drugače neprimerni (npr. blokirani).

V prvem koraku se nabirajo objave tako od ljudi, ki jim sledimo,...

9 komentarjev

Google Drive omejen na pet milijonov datotek

Slo-Tech - Sredi letošnjega februarja je Google v oblačni shrambi Drive uvedel omejitev števila datotek, ki ni povezana z velikostjo ali zakupljeno količino prostora. Ne glede na kapaciteto, ki jo zasedajo, uporabniki ne morejo imeti več kot pet milijonov datotek. Uporabniki so težavi začeli množičneje poročati ta teden, analiza prijavljenih hroščev v Google Drive API pa je pokazala, da gre za februarsko spremembo.

Google uradno nikjer ne omenja te omejitve. Ko uporabniki kupijo prostora na Gogole Driveu, o tem nikjer nič ne piše. Google Workspace ima na primer omejitev 5 TB, Google One pa tudi do 30 TB (za 150 dolarjev mesečno). Za oboje velja omejitev pet milijonov datotek, je možno razbrati iz pričevanj. Googlov tiskovni predstavnik je potrdil, da omejitev pet milijonov datotek obstaja in da ne gre za hrošča, temveč namensko odločitev z namenom preprečiti zlorabo sistema, ki bi lahko vplivala na njegovo stabilnosti.

Podobno omejitev ima Google Drive tudi pri deljenju datotek. Z ostalimi...

11 komentarjev

Steam ne bo več delal na Windows 7 in 8.1

vir: Steam
Steam - Pri Valvu so pojasnili, da se s koncem letošnjega leta končuje podpora servisa Steam operacijskim sistemom Windows 7, 8 in 8.1, ki tako z januarjam 2024 največje spletne trgovine za igre ne bodo več mogli poganjati.

Kakor zapišejo, je glavni vzrok v spletnem brskalniku, okoli katerega je Steam Client zgrajen, saj ta bazira na Chromiumu, ki je podporo za omenjene operacijske sisteme izgubil v začetku tega leta, ko so potekli še zadnji programi Microsoftove podpore tem Oknom. Spomnimo: z januarjem 2023 v Redmondu ne podpirajo več Windows 7 in 8.1, kar je bilo v primeru sedmice že tako podaljšano za tri leta, in to zgolj za poslovne uporabnike. V končni fazi ti operacijski sistemi sedaj niso več primerno zakrpani in tako predstavljajo varnostna tveganja, zato je nadgradnja priporočljiva tudi v splošnem.

Po Valvovem zbiranju podatkov Steam Survey je uporabnikov, ki trenutno vztrajajo s sedmico in osmico, še slaba dva odstotka, medtem ko pretežen del ljudi poganja Okna 10 in 11, saj...

7 komentarjev