»

Pasivno hlajen GeForce 7600 GT

Pasivno hlajen GeForce 7600 GT (Gigabyte)

Slo-Tech - Uporabniki vse bolj cenijo tišino svojih mlinčkov. Zato ne preseneča, da proizvajalci za svoje produkte izumljajo različne rešitve, ki pripomorejo k čim manjšemu hrupu.

GeForce 7600 GT, pravi naslednik legendarnega modela 6600 GT, bo v eni izmed verzij opremljen z velikimi hladilnimi rebri, ki naj bo po zagotovilih proizvajalca (Gigabyte) učinkovito odvajala oddano toploto. Takti jedra in pomnilnika ne bodo spremenjeni oziroma nižji, torej GPU ostane pri 560 MHz, RAM pa pri 1.4 GHz.

Ker se tišina danes (drago) plača, je cena postavljena nekoliko višje, na 237 dolarjev. Ali se to izplača, ali pa poseči po cenejši verziji, opremljeni z referenčnim hladilnikom in ga nadomestiti z npr....

15 komentarjev

Nova anketa: količina delovnega pomnilnika (RAM-a) v vašem primarnem računalniku

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali po znamki in vrsti procesorja v vašem računalniku. Med vsemi računalniki (2072) jih je kar 1453 zgrajenih okrog AMD-jevega procesorja, kar predstavlja 70% vseh glasov. Intelu preostane slabih 30% (563), nekaj glasov mu namreč odžrejo »eksotični« procesorji, domnevam predvsem PowerPC-ji, ki jih zaenkrat še vedno najdemo tudi v novih Applih.

Koliko je skupno 64-bitnih procesorjev? 34% ali 723. Med njimi nepresenetljivo močno vodi AMD, s 653 procesorji (90%), 64-bitnih Intelovih procesorjev je 70 (10%).

Takšna razmerja se bodo korenito spremenila. 32-bitniki se počasi, a vztrajno poslavljajo. Leto 2007 bo po napovedih leto več jedrnih procesorjev. Predvsem Intel želi s cenovno dostopnimi dvojedrnimi procesorji kupce prepričati v njihov nakup. Pravih aplikacij (razen nekaterih iger, denimo Quake4), ki bi izkoristile dve jedri, zaenkrat še ni, zato je smiselnost nakupa za povprečnega uporabnika, ki potrebuje pisarniški paket in informacije iz...

40 komentarjev

Novi Turioni 64 X2 in Opteroni

Slo-Tech - AMD naj bi devetega maja letos predstavil nov procesor za prenosne računalnike, dvojedrni Turion 64 X2, s kodnim imenom Taylor. Nov procesor bo imel podnožje S1, podpiral bo DDR2 667 MHz pomnilnik. Imel bo 2x 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko bo različica s kodnim imenom Trinidad imela dvakrat po 512 kB. Kasneje bo na voljo tudi enojedrna različica s kodnim imenom Keene. V prvi polovici naslednjega leta bo AMD predstavil naslednika Taylorja, v 65 nanometrski tehnologiji izdelanega Tylorja. Poslanstvo novih Turionov je konkurirati Intelovim Core Duo in Core Solo procesorjem. Več o prihajajočih Turionih 64 X2 si lahko preberete v izvorni novici na Daily-Tech-u.

Poleg tega naj bi AMD 4. aprila predstavil nova Opterona, in sicer z oznakama 256 in 856, s frekvenco 3 GHz. Nova procesorja za podnožje s940 bosta imela 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, porabila pa naj bi 95 W. Junija bosta predstavljena dvojedrna Opteron 285 in 885 s frekvenco 2,6 GHz, naslednje leto...

4 komentarji