»

Francija strogo proti piratom

Heise - Francoska kulturna ministrica Christine Albanel se je v boju proti kršenju avtorskih pravic na spletu lotila tudi prostih točk za brezžični dostop do spleta oz. tako imenovanih vročih točk (hotspot). Ministrica želi vzpostavitev belega seznama, na katerem bi bilo nekaj tisoč strani, ki so nujne za ekonomsko, kulturno in socialno življenje države, nato pa bi omejila internetni dostop prek vročih točk na samo te strani. Tako recimo sredi Pariza prek brezplačnega WLAN-a ne bi mogli brskati po Slo-Techu, če ga Francozi ne bi uvrstili med dovoljene strani. Od lastnikov zasebnih WLAN-omrežij pa bodo poskusili izsiliti zaščito omrežij s šifriranjem, saj jim po osnutku novega zakona o kršitvah avtorskih pravic v primeru kršenja grozi izklop interneta.

Organizacije za zaščito pravic državljanov so že zagnale vik in krik. Jérémie Zimmermann, soustanovitelj La Quadrature du Net, pravi, da je vrnitev k centraliziranem in nadzorovanem dostopu do interenta strah navdihujoča in predvsem...

114 komentarjev

Poenostavljeno licenciranje za Blu-ray

TG Daily - Panasonic, Philips in Sony so objavili, da bodo nekoliko poenostavili licenciranje za Blu-ray. V želji, da bi pospešili prehod na nov standard, bodo ustanovili novo podjetje s sedežem v ZDA in podružnicami v Aziji, Evropi in Južni Ameriki, ki bo vodilo nov program licenciranja. To je šele začetek, saj bodo k sodelovanju povabili tudi druge lastnike ključnih patentov za Blu-ray, DVD-je in CD-je, s čimer želijo poenostaviti ves postopek in omgočiti izvedbo vsega na enem mestu.

Cene bodo še vedno kar visoke. Podjetje bo računalo 9,50 dolarjev za vsak predvajalnik Blu-ray, 14,50 dolarjev za zapisovalnike, 0,11 dolarja za zgolj berljive medije, 0,12 dolarja za zapisljive medije in 0,15 dolarja za prepisljive medije. Kljub temu bodo, tako pravijo, cene za 40 odstotkov nižje od tega, kar je treba odšteti danes. Z malo matematike in podatki, da je bilo lani prodanih 2,4 milijona predvajalnikov, letos pa jih načrtujejo še dvakrat več, ugotovimo, da bodo zaslužili kar nekaj milijonov.

1 komentar

AMD: Netbooki bodo izumrli

X-Bit Labs - Medtem ko trg netbookov bujno cveti in proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo na trg poslal boljši, večji in cenejši netbook, se AMD oklepa svojega neodobravanja teh naprav. Dirk Meyer, AMD-jev izvršni direktor, je v nedavnem intervjuju napovedal, da čez eno leto ljudje ne bodo več govorili o netbookih, ker bo razlika med netbooki in prenosniki postala premajhna, tako da se bodo zlili. Dejal je, da je AMD ponovno ocenil trg majhnih prenosnikov in ugotovil, da se splača začeti tekmovati v segmentu majhnih naprav, ki imajo vsaj 10-palčne zaslone (a jih trmasto imenuje mali prenosniki in ne netbooki). S svojimi čipi se nameravajo spustiti vse do naprav, ki stanejo 399 dolarjev. V ta namen izdelujejo procesor s kodnim imenom Ontario, ki bo drugačen od že predstavljenega Yukona, saj bo še cenejši, varčnejši in šibkejši.

Pogovor je tekel tudi o nedavni razdružitvi podjetja na dva dela, o kateri je Meyer potrdil, da bo dokončana v ponedeljek. V sklopu tega bo AMD odprl tudi novo tovarno...

42 komentarjev