»

Google poražen

Slashdot - Slashdot poroča, da je Google s svojo storitvijo Gmail utrpel še en udarec na Stari celini. Zatem, ko je bil Google že predlani prisiljen umakniti svojo znamko z britanskega trga in uporabnikom ponuditi elektronske naslove na domeni googlemail.com, je izgubil tudi podobno bitko v Evropi.

Nemški podjetnik Daniel Giersch je namreč že dobil proces proti Googlu v Nemčiji, saj naj bi bila njihova znamka preveč podobna že uveljavljeni storitvi Gmail.de, ki jo trži Giersch, zato so tudi Nemci obsojeni na googlemail.com. Sedaj pa je Giersch vse skupaj poslal v španski Alicante, kjer je Evropski urad za harmonizacijo na notranjem trgu ugodil njegovi pritožbi. Google se še vedno lahko pritoži, a kot vse kaže, bo v Evropski uniji Google Mail namesto Gmaila.

48 komentarjev

Internet Explorer je bil v letu 2006 ranljiv 284 dni

Washingtonpost - Kot pišejo v Washington Postu, je bil spletni brskalnik Internet Explorer v lanskem letu ranljiv kar 284 dni, oz. dobrih 77 odstotkov leta.

Ker je naslov že sam po sebi dovolj zgovoren, si zainteresirana javnost lahko ogleda le še graf, ki časovno prikazuje javno razkrite in aktivno zlorabljane varnostne ranljivosti tega najbolj razširjenega spletnega brskalnika.

Morda pa bo z novo različico Internet Explorerja to leto slika drugačna?

33 komentarjev

Deleži prodanih procesorjev

Tech Report - Po podatkih Mercury Research-a je AMD pridobil delež na trgu procesorjev za namizne in prenosne računalnike, Intel pa na trgu strežniških procesorjev. Tako je bil delež prodanih AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike v četrtem četrtletju lanskega leta 29,1 odstoten, medtem ko je bil delež prodanih AMD-jevih procesorjev za prenosne računalnike 19, 4 odstoten. V tretjem četrtletju lanskega leta sta bila omenjena deleža 26,6 oziroma 16,8 odstotna. Intel je med tem povečal svoj delež prodanih procesorjev za strežnike, ki je v četrtem četrtletju lanskega leta znašal 77,7 odstotkov, kar je za dober odstotek in pol več kot v tretjem četrtletju.

Več o tem na The Tech Report-u.

3 komentarji

Intel: novi procesorji za prenosnike

Daily Tech - Intel naj bi v tretjem četrtletju letošnjega leta predstavil nov high-end procesor za prenosne računalnike, Core 2 Extreme X7800. Temeljil bo na jedru Merom, njegova frekvenca pa bo znašala 2,6 GHz, imel pa bo 4 MB drugonivojskega predpomnilnika. Na prestolu najzmogljivejšega procesorja za prenosnike naj bi ga v četrtem četrtletju zamenjal njegov večji brat z oznako Core 2 Extreme X7900, s frekvenco 2,8 GHz. Od ostalih članov družine Core 2 Duo za prenosnike se bosta omenjena modela razlikovala le po tem, da nimata podpore za Intel Dynamic Acceleration.

Slednjo pa bo podpiral model Core 2 Duo T7800, ki bo v osnovi enak X7800, luč sveta pa bo zagledal v četrtem četrtletju tega leta, istočasno z različico T7250 s frekvenco 2 GHz ter le dvema megabajtoma drugonivojskega predpomnilnika.

Več o tem na Daily Tech-u.

1 komentar

Zadnja smrt disketne enote?

BBC - Iz trgovine PC World so sporočili, da bodo do poletja ukinili prodajo računalniških sistemov z disketno enoto. Trenutno se delež takih sistemov v njihovih trgovinah giblje okoli 2%. Sedaj bodo prodali še ostalo zalogo in se nato dokončno poslovili od tehnologije 20. stoletja. Seveda to ni prvič, ko je bila napovedana smrt disketam. Najbolj znan dogodek, ki je sprožil takšne govorice, je bil izid iMac-a leta 1998. Slednji je bil prvi sistem, ki ni imel vključenega disketnika. Zanimivi so podatki o prodaji. Podatki kažejo, da je prodaja disketnikov od leta 1998 padla iz 2,1 milijarde na 700 milijonov v letu 2006. Koliko teh enot je bilo kdaj koli uporabljenih, študije ne kažejo. V PC Worldu se zavedajo, da je čas 1.44 MB disketnih enot končan. Umikajo se predvsem USB ključem in internetu. Bodo pa uporabnikom njihovih storitev omogočili prenos podatkov iz disket. V izvorni novici se avtor ozre tako v preteklost shranjevanja podatkov, kot tudi v prihodnost, ki prihaja z Visto.

52 komentarjev