Največje znano praštevilo ima 41 milijonov cifer

Matej Huš

21. okt 2024 ob 22:56:43

Projekt distribuiranega računanja GIMPS, s katerim že od leta 1996 sodelujoči s svojo računsko močjo iščejo velika praštevila, je oktobra letos odkril novo največje znano praštevilo. Luke Durant iz San Joseja je 12. oktobra odkril, da je 2136.279.841 - 1 praštevilo. Gre za 52. znano praštevilo oblike 2p - 1, ki jih imenujemo Mersennova praštevila. Novo odkrito praštevilo ima 41.024.320 cifer in je za 16 milijonov mest daljše od prejšnjega rekorderja.

Vsa največja znana praštevila so Mersennova praštevila. Temu botruje posebej učinkovit algoritem za preverjanje praštevilskosti, ki deluje le na teh številih. Lucas-Lehmerjev je edini dovolj učinkovit algoritem, da lahko z današnjo računsko močjo preverimo, ali so večdesetmilijonov mest (v decimalnem zapisu) velika števila praštevila. Projekt GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search) uporablja ta test in je od leta 1996 odkril 18 Mersennovih praštevil.

V programu sodelujejo posamezniki, ki si namestijo odjemalca in prispevajo računsko moč za preverjanje eksponentov. Vemo, da mora biti eksponent p praštevilo, da je 2p - 1 lahko praštevilo. Sodelujoči nato dobijo vsak svoj eksponent, nad katerim izvedejo Lucas-Lehmerjev test in preverijo, ali so našli šivanko v kopici sena. Pred tem sicer izvedejo Fermatov test, ki lahko izloči zagotovo neobetavne kandidate. Ko posameznik odkritje kandidata, se izvede še neodvisno preverjanje, preden je razglašen za praštevilo.

Durant je uporabljal strežnike s čipi GPU v projektu GIMPS, novo praštevilo pa je prvo, ki je bilo odkrito na GPU in ne klasičnem procesorju. Našel ga je Nvidia A100, dan pozneje pa potrdil Nvidia H100. Luke Durant bo za odkritje prejel 3000 dolarjev nagrade, ki jo bo doniral Alabama School of Math and Science.