Na Norveškem električnih avtomobilov že več kot bencinarjev

Matej Huš

21. sep 2024 ob 11:45:06

Na Norveškem je tržni delež električnih avtomobilov pred petimi leti presegel delež avtomobilom, ki imajo motorje z notranjim izgorevanjem, in odtlej nezadržno raste. Leta 2022 je dosegel 80 odstotkov, lani je znašal okrog 90 odstotkov, avgusta letos pa slabih 95 odstotkov. Mimogrede, v Nemčiji je ta delež 12-odstoten, Tržni deleži, ki veljajo za prodajo novih vozil, pa imajo posledice tudi v celotnem voznem parku, ki vozi po cestah. Letos so električni avtomobili že prehiteli tiste z bencinskim motorjem.

Na Norveškem je registriranih 2,8 milijona avtomobilov v zasebni lasti. Od teh je 754 tisoč električnih, 753 tisoč pa ima bencinski motor. Prvikrat v zgodovini je torej število električnih avtomobilov preseglo število bencinskih. Največ avtomobilov ima sicer še vedno dizelski motor, saj je takšnih skoraj en milijon (999 tisoč), a se njihovo število zelo hitro zmanjšuje. Preostala vozila so hibridi, zelo malo pa jih vozi na plin (173) oziroma vodik (167). Pričakovati je, da bo v naslednjih letih Norveška postala prva država, kjer bodo električna vozila tudi na cestah predstavljal absolutno večino.

Velika priljubljenost električnih vozil na Norveškem je posledice več dejavnikov. Poleg visoke kupne moči v državi, ki je posledica tudi velikih zalog nafte in njene prodaje na mednarodnih trgih, je država močno subvencionirala nakupe in uporabo električnih vozil, hkrati pa zagotavljala infrastrukturo za njihovo uporabo.