OpenAI predstavil novi model O1

Matej Huš

15. sep 2024 ob 21:49:24

OpenAI je v četrtek predstavil nov generativni model O1, ki je trenutno na voljo v izvedenkah o1-mini in o1-preview. Ključna razlika v primerjavi s predhodnikom GPT-4o je bolj celostno razmišljanje, saj je model namenoma narejen tako, da se odziva nekoliko počasneje in da premisli o celotnem vprašanju, preden izpljune odgovor. To so dosegil tako, da so ga učili na povsem novem podatkovnem nizu, hkrati pa so uporabili nove algoritme. Za zdaj še nima večmodalnosti, zato ne more analizirati fotografij ali slikati.

Hkrati je tudi precej dražji, zato bo uporaba prek API od tri do štirikrat dražja, uporabniki plačljive spletne inačice pa bodo dobili le omejeno število poizvedb na teden. OpenAI O1 v resnici še ni povsem končan, zato ga označujejo kot preview. A kljub temu je pri vprašanjih, ki terjajo celostni premislek, denimo pri reševanju matematičnih zagonetk, presenetljivo natančen. Ker pa nima dostopa do interneta in ima drugačno vrsto znanja, je manj natančen pri odgovarjanju na splošna vprašanja o svetu.

OpenAI zato priznava, da je O1 namenjen zgolj posebni vrsti vprašanj, povprečen uporabnik pa bo ta hip še vedno bolj zadovoljen z GPT-4o. O1 se bo še nadgrajeval in bo sčasoma postal uporabnejši, vprašanje pa je, ali bo tudi cenejši.