Na olimpijadi iz informatike srebro!

Matej Huš

9. sep 2024 ob 17:48:27

Včeraj se je končala 36. mednarodna olimpijada iz informatike (IOI), kjer je slovenska ekipa osvojila eno srebrno medaljo. Priboril jo je Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka in ZRI), ki je bil že lani bronast. Slovensko ekipo so sestavljali še Luka Heric (II. gimnazija Maribor in ZRI), Žan Pustoslemšek (Šolski center Ravne na Koroškem, Gimnazija Ravne na Koroškem) in Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina, Gimnazija Rogaška Slatina).

Letošnje tekmovanje je potekalo v Aleksandriji v Egiptu med 1. in 8. septembrom. Na njem se je pomerilo 362 tekmovalcev iz 91 držav, ki so skupno osvojili 34 zlatih, 61 srebrnih in 91 bronastih medalj. Absolutno prvo mesto je osvojil kitajski tekmovalec Kangyang Zhou, ki je zbral vse dosegljive točke. Jakob Žorž si je srebro zaslužil z 68. mestom in 51,87 odstotki točk.

Na tekmovanju sta bila dva tekmovalna dneva, v katerih so tekmovalci rešili več nalog. Vsak dan so imeli na voljo pet ur. Naloge so se preverjale na računalniku s konfiguracijo Intel Core i5-10400 (2.90GHz) s šestimi jedir, 8 GB DDR4 pomnilnika in 512 GB SSD. Programirali so v jeziku C++, koda se je prevajala z GCC 11.4.0, ki je tekel pod Ubuntujem 22.04 LTS.

Prihodnje leto bo tekmovanje v La Pazu v Boliviji. Slovensko ekipo bodo izbrali na podlagi rezultati tekmovanja iz programiranja, ki ga organizira ZOTKS.