Tri mesece po odhodu iz OpenAI že novim milijardnim podjetjem

Matej Huš

4. sep 2024 ob 23:33:55

Tri mesece po odhodu iz OpenAI je nekdanji glavni znanstvenik Ilya Sutskever na dobri poti s svojim novim podjetje. Novi start-up z imenom SSI, kar pomeni Safe Superintelligence, je v zadnjem krogu financiranja pridobil milijardo dolarjev pri vrednotenju podjetja na pet milijard dolarjev. Med investitorji so bili Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, DST Global in SV Angel. Ni slabo za tri mesece star start-up.

SSI ima deset zaposlenih, z denarjem pa bodo to število povečali in hkrati nakupili zadosti strojne opreme. SSI bo imel pisarne v Palo Altu v Kaliforniji in v Tel Avivu. Poleg Sutskeverja sta ustanovitelja še Daniel Gross, ki je pred tem delal v Applu, ter Daniel Levy, ki je raziskoval umetno inteligenco v OpenAI. Do Sutskeverjevega odhoda iz OpenAI je v podjetju delovala skupina za usklajevanje umetne inteligence z občimi človeškimi vrednotami (superallignment).

SSI ima za razliko od OpenAI klasično lastniško strukturo, ki omogoča delovanje kot profitne organizacije. Skeptiki sicer poudarjajo, da s trenutnimi pristopi umetna inteligenca ne bo nikoli presegla človeških sposobnosti na vseh področjih, a to morda niti ni potrebno.