V novem Windows 11 bodo lahko pogoni FAT32 večji kot 32 GB

Matej Huš

16. avg 2024 ob 23:12:47

Nobenega tehničnega razloga ni, da je v Windows velikost particij FAT32 omejena na 32 GB, dasiravno je pri večjih kapacitetah odpada pri zapisu malih datotek več. Druga orodja in celo PowerShell v Windows so zato že vrsto let omogočali ustvarjanje večjih particij FAT32, ki jih je Windows tudi normalno uporabljal, le s privzetim orodjem jih ni bilo možno ustvariti. To se sedaj spreminja.

V najnovejši predogledni verziji Windows 11 (na kanalu Canary) so omejitev odpravili oziroma povišali. Odslej bodo lahko particije FAT32 merile do 2 TB. Microsoft je sporočil, da je sprememba sistemska in velja od verzije Windows 11 Insider Preview Build 27686, torej bo bržkone na voljo tudi v naslednji stabilni verziji. Večje particije bo možno ustvarjati z uporabo ukaza format v ukazni vrstici. Zastareli grafični vmesnik bo še vedno omejeval particije na 32 GB.

Ta omejitev izvira iz časov Windows 95 in je v resnici zgolj praktična ocena, kdaj bi bil neizkoriščen prostor prevelik. Še vedno pa ostaja omejitev velikosti posameznih datotek na FAT32 pri 4 GB. V praksi se sicer FAT32 uporablja sila redko, saj so diski večinoma z NTFS, prenosne naprave pa exFAT. A zavoljo združljivosti je FAT32 včasih še potreben.