Cisco bo odpuščal

Matej Huš

10. avg 2024 ob 11:41:48

Ameriški omrežni gigant Cisco bo v drugem krogu odpuščanj letos odslovil še približno 4000 zaposlenih, poroča Reuters. Toliko odpuščanj so napovedali februarja letos, še drugi krog pa naj bi najavili že v sredo, ko bodo razgrnili poslovne rezultate za zadnje četrtletje. Lani so imeli v Ciscu 84.900 zaposlenih, nato pa so se začela odpuščanja.

Cisco je največji proizvajalec omrežnih usmerjevalnikov in stikal ter druge omrežne opreme, v zadnjih četrtletjih pa se poslovanja slabša. Sooča se s skromnejšim povpraševanjem, kar skuša nadoknaditi s preusmeritvijo v dobičkonosnejše izdelke in storitve, zlasti na področju umetne inteligence. Začeli so milijardno investicijo v Cohere, Mistral AI in Scale AI, prav tako so prevzeli več podjetij, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco. Najpomembnejši prevzem je bil nakup podjetja za informacijsko varnost Splunk marca letos, ki je težak 28 milijard dolarjev.

V prvem letošnjem četrtletju je Cisco sicer ustvaril 12,7 milijard dolarjev prihodkov, kar je 13 odstotkov manj kot leto pred tem.