Ameriška sodišča: Google je monopolist

Matej Huš

6. avg 2024 ob 23:12:40

Sodišče v Washingtonu je v ponedeljek razsodilo, da ima Google na področju spletnih iskalnikov prevladujoč tržni položaj, ki ga je dosegel in ga še naprej vzdržuje z nezakonitimi praksami. Problematični so zlasti dogovori z drugimi deležniki, denimo z Applom in drugimi proizvajalci pametnih telefonov, saj z njimi de facto blokira konkurenco. V 286 strani dolgi sodbi je sodnik Amit Mehta natančno zapisal vse argumente in številne zanimive podrobnosti, ki so prišle na dan med sojenjem.

Google je monopolni položaj izkoriščal za dvigovanje cen spletnega oglaševanja. K temu so prispevali ekskluzivni dogovori, ki so omogočali neovirano dvigovanje cen brez posledic. Google je zapravil milijarde dolarjev v dogovorih s Samsungom, Applom in drugimi, da je njegov iskalnik privzeta izbira na njihovih napravah. To med drugim Googlu omogoča, da letno ustvari več kot 300 milijard dolarjev prihodkov pretežno iz oglaševanja. Google ima monopol na področju oglaševanja pri iskanju (search text ads), ne pa tudi na področju spletnega oglaševanja nasploh, kjer je konkurence veliko.

Generalni tožilec je dejal, da je sodba primer zmage za ljudstvo, iz Bele hiše pa sporočajo, da nobena korporacija ni nad zakoni. Google je že napovedal pritožbo, zato se epilog lahko še spremeni. A če bo Google dejansko obveljal za krivega, lahko potem v naslednjih korakih regulatorji zahtevajo več ukrepov, med katerimi so razdelitev podjetja, prepoved sklepanja ekskluzivnih pogodb, ukrepi za krepitev konkurence itd.