Google razvil kombinirani model za napoved vremena

Matej Huš

23. jul 2024 ob 19:30:03

Napoved vremena je področje, kjer si od umetne inteligence obetamo največ. Dasiravno poizkusov ne manjka, so klasični modeli še vedno bolj zanesljivi, ko se pojavljajo manj pogoste vremenske razmere. Google je zato sedaj razvil model, ki združuje najboljše iz obeh svetov. Model NeuralGCM uporablja fiziko, ki jo dopolnjuje z umetno inteligence, o čemer pišejo v najnovejši številki revije Nature.

Novembra je DeepMind (ki je tudi del Googla) pokazal GraphCast, ki že zelo dobro napoveduje vreme. V desetdnevni napovedi je že dosegel zlati standard, za kar velja model Evropskega centra za srednjeročne vremeske napovedi (ECMWF). Napovedi so bile natančnejše in hitrejše, ker so bile računsko manj zahtevne. A GraphCast se je učil iz zgodovine, ki je sicer dobra učiteljica, ni pa popolna. Če se zgodi situacija, ki je v podatkih za trening še ni bilo, so lahko njegove napovedi močno zgrešene.

Klasični modeli svet vidijo skozi fiziko. ECMWF-jev model svet razkosa na manjše režnje, nato pa iz vhodnih podatkov, torej meritev, z upoštevanjem fizikalnih enačbi izračunava prihodnosti. Četudi se zgodi nekaj, kar se še nikoli ni, ga to ne zmede preveč. Takšni modeli so robustni, a omejene natančnosti, saj bolj fino razkosanje sveta terja več računske moči. Napovedi z ločljivostjo nekaj deset kilometrov pa so že omejene uporabnosti, pa konec koncev tudi natančnosti, ker so orografske značilnosti pogosto manjše od ločljivosti. Tu stopi na oder novi model NeuralGCM.

Ta uporablja oboje. Surova napoved se še vedno izvede s fizikalnimi modeli, nato pa se z umetno inteligenco rafinira. To je posebej uporabno za napovedovanje vremenskih pojavov na mikrolokaciji, kjer veljajo posebne razmere in je vreme zato specifično. Prav to je specialnost NeuralGCM, ki bo na voljo vsem. Google Research je potrdil, da bo model odprtokoden, zato ga bo lahko uporabil ali izboljšal kdorkoli. Ob tem dodajmo, da je področje izjemno živahno in da skorajda vsak mesec kdo izmed velikanov umetne inteligence izda nov model, čemur je kar težko slediti.