Evropska komisija: Meta krši pravice potrošnikov

Matej Huš

23. jul 2024 ob 07:46:22

Evropska komisija je danes uradno sporočila pričakovano mnenje, da Meta krši evropsko zakonodajo o varovanju pravic potrošnikov. Problematična je nova ureditev Plačaj ali privoli, ki daje uporabnikom le dve možnosti: bodisi plačajo naročnino na plačljivo verzijo Facebooka in Instagrama bodisi privolijo v uporabo osebnih podatkov za personalizirano oglaševanje.

Komisija je Meti poslala uraden dopis, v katerem je podjetje opozorila na neskladnost z evropsko zakonodajo. Zanimivo je, da ni ukrepala po splošni uredbi (GDPR) ali novih direktivah (DMA in DSA), temveč se sklicuje na starejšo zakonodajo o varovanju potrošnikov, in sicer direktivo o nepoštenih poslovnih praksah in direktivo o nepoštenih pogojih v potrošniških pogodbah. Meni, da gre za zavajajočo ali agresivno prakso.

Konkretno, Meta zavaja z uporabo besede brezplačno, povzroča zmedo pri uporabnikih, uporablja nenatančne informacije in jezik ter izvaja pritisk na potrošnike. Meta mora sedaj do 1. septembra odgovoriti in predlagati ukrepe, ki bodo neskladje odpravili. Če Komisija v sodelovanju z nacionalnimi organi za varstvo potrošnikov ne bo zadovoljna s predlaganimi ukrepi, grozijo prisilni ukrepi.