Nemčija na svojih fregatah nadomešča 8-palčne diskete

Matej Huš

13. jul 2024 ob 16:57:11

Nemška mornarica je ugotovila, da so 8-palčne diskete zares zastarela tehnologija, ki jo velja zamenjati. Njene fregate razreda Brandenburg F123, ki so v uporabi od sredine 90. let minulega stoletja, namreč za vnos podatkov še vedno uporabljajo omenjene diskete. Zato so objavili razpis za razvoj in implementacijo nadomestne rešitve, ki bo očitno simulacija.

Da uporabljajo tri desetletja stare fregate 8-palčne diskete, ni presenetljivo, saj se v tovrstne stroje nikoli ne vgrajuje najnovejša tehnologija, diskete pa so bile tisti čas preverjena in zrela rešitev. A tehnologija se razvija hitro, zato je tedaj zrela rešitev danes obupno zastarela. V okviru obsežne prenove in modernizacije fregat bodo zato nadgradili tudi sistem za vnos podatkov.

To ni trivialna naloga, a so jo v preteklosti drugod že uspešno izpeljali. Ker želi mornarica rešitev, ki bi najmanj vplivala na delovanje ostalih sistemov, je najboljša možnost drop-in zamenjava. Nadgradnjo fregat vodi švedski Saab. Levji delež predstavlja nadgradnja oborožitve, medtem ko bo računalniški sistem ostal v osnovi enak. Razvili pa bodo zamenjavo za diskete, ki pa bo morala sodelovati s tri desetletja starim računalniškim sistemom.

Dolgoročno želijo fregate nadomestiti z novimi razreda F126 (Niedersachsen), ki bodo nared v prihodnjih letih.