Proton predstavil storitev Docs

Matej Huš

3. jul 2024 ob 23:11:04

Švicarsko podjetje Proton, ki je leta 2014 uvedlo varne in anonimne elektronske predale in odtlej razširilo svoj asortiment storitev, je predstavilo konkurenco Google Docs oziroma Office 365. Gre za storitev, ki omogoča skupinsko delo na dokumentih, ki so šifrirano shranjeni v njihovi spletni shrambi. Dokumenti so zategadelj dostopni le avtorju in sodelavcem, ki jim je odobril dostop. Niti Proton nima vpogleda v vsebino.

Proton Drive je dobil storitev Docs, ker želi Proton s tem ponuditi zasebnostno konkurenco Microsoftu in Googlu, ki prav rada vohljata za našimi podatki. Za zdaj Proton Docs razume le besedilne datoteke, ki so lahko v različnih formatih, ne le .docx. Ni še jasno, ali bodo v prihodnosti podprli tudi preglednice in podobno. Osnovna, torej brezplačna verzija Proton Drive omogoča osnovno urejanje in komentiranje dokumentov, zato nakup plačljive ni nujen.

Proton nudi že vrsto storitev, ne le elektronskih predalov: koledar, VPN in celo upravljalnik gesel. Novi Proton Docs je dostopen le kot spletna storitev in ne kot aplikacija. Ključno vprašanje pa ostaja, ali lahko Protonu zaupamo. Podjetje se želi preoblikovati v neprofitno organizacijo, za šifriranje pa uporabljajo odprtokodne rešitve. Ne smemo pa pozabiti, da je Proton zavezan švicarskim zakonom, ki ga lahko prisilijo tudi v razkritje nekaterih uporabniških podatkov. A v resnici druge šifrirane konkurence za Google Docs sploh ni.