Sony ne bo več proizvajal zapisljivih blu-rayjev

Matej Huš

3. jul 2024 ob 23:10:02

Sony, ki je eden največjih proizvajalcev medijev blu-ray, je najavil enega izmed korakov proti slovesu teh medijev. Prenehali bodo proizvajati zapisljive medije blu-ray za domače uporabnike, zato bodo tudi odpustili 250 zaposlenih iz tega sektorja. Proizvodnje ne bodo selili, temveč jo bodo res ukinili. Proizvodni obrat v kraju Tagajo ima sicer 670 zaposlenih, a bo večina zaposlitev obdržala, ker se vsa proizvodnja ne ukinja.

Še vedno bodo proizvajali blu-rayje za poslovne naročnike (B2B). Prav tako bodo še vedno proizvajali medije z vsebino, denimo igrami, glasbo itd. Sprememba bo za zdaj prizadela le stranke, ki blu-rayje uporabljajo za varnostne kopije svojih podatkov in podobno. Zelo dolgoročni cilj pa je ukinitev vseh optičnih medijev, a za kaj takega čas še ni primeren.

Mediji blu-ray imajo nekaj prednosti, med katerimi so gotovo dolgoživost, manj navdušujoča pa je omejitev na največ 125 GB. Posamezni eksperimentalni modeli sicer zmorejo več, a še niso komercialno dostopni in bržkone nikoli ne bodo. Omejitev 125 GB pa predstavlja resno pomanjkljivost, zato se za varnostne kopije običajno uporabljajo diski ali pa kar storitve v oblaku.