OpenAI začel uriti nov model

Matej Huš

28. maj 2024 ob 20:39:33

Špekuliralo se je, da bi lahko GPT-5 dobili že letos poleti, a trenutno nič ne kaže na to. Ravno nasprotno, saj so iz OpenAI sporočili, da so pravkar začeli trening novega modela, ki bo nasledil GPT-4. Prihajajoči GPT-5 se je torej začel uriti, kar bo trajalo več mesecev, morda tudi leto dni. Tudi ko bo trening končan, pa GPT-5 ne bo takoj romal na splet. Pred tem ga morajo temeljito preizkusiti in preveriti, da ne počne (preveč) neumnosti, nato pa prilagoditi za končno uporabo. To vključuje tudi blokado določenih poizvedb, ki so neprimerne za širšo rabo zaradi etičnih ali zakonskih omejitev ali pa zgolj v neskladju s politiko podjetja. Po zelo optimističnem scenariju to izid postavlja v sredino leta 2025.

Ali Sam Altman govori res govori o GPT-5 ali pa morda celo o njegovem nasledniku, ne vemo. Označil ga je kot "frontier model", kar označuje sposobnejši model od trenutnih. Končni cilj podjetja je seveda ustvariti splošno umetno inteligenco (AGI), ki se bo kosala z ljudmi na vseh področjih, a do tja še malce manjka. Da pa končni cilj ne bi prevzel sveta in nas pahnil v Matrico, so v OpenAI ustanovili novi odbor za varnost (Safety and Security Committee), ki ga vodijo Bret Taylor (predsednik podjetja), Adam D'Angelo, Nicole Seligman in Sam Altman (direktor), v njem pa bodo še drugi člani, denimo Aleksander Madry, Lilian Weng, John Schulman, Matt Knight, and Jakub Pachocki. Odbor bo presojal varnost prihajajočega modela, nato pa bo upravnemu odboru podal priporočila, ki bodo tudi javno objavljena.

Pričakovanja od novinca so velika, saj se trenutno zdi, da je GPT-4 postrgal vse lahko dostopne sadeže. Tudi Claude Opus in Gemini 1.5 Pro sta približno enako zmogljiva, kar zastavlja vprašanje, ali je s trenutnimi pristopi možno bistveno dlje. Če bo GPT-5, bo odgovoril kar sam. Dotlej pa se lahko tolažimo z dejstvom, da je tudi GPT-4o od minulega tedna brezplačno na voljo vsem. Konkurenca pa ne zaostaja.