Evropska komisija bo preverjala, ali sta Instagram in Facebook mladim škodljiva

Matej Huš

16. maj 2024 ob 17:29:26

Proti Meti se je začela nova preiskava, ki jo je uvedla Evropska komisija. Uvedli so jo zaradi suma, da podjetje krši akt o digitalnih storitvah (DSA), ki predpisuje pravila in varnostne protokole, ki se jih morajo ponudniki digitalnih storitev držati. Komisija bo preverila, ali sta storitvi Instagram in Facebook narejeni tako, da pri mladoletnih uporabniki povzročata zasvojenost (rabbit-hole effect). Komisija bo tudi preverila, ali uporabljajo ustrezna orodja za preverjanje, da so obiskovalci dovolj stari in da jim ni dostopna neprimerna vsebina.

Meta se je na prva opažanja Komisije odzvala septembra lani, ko je predložila dolg odgovor na pomisleke in vprašanja o zaščiti mladoletnih uporabnikov in o zaznavanju tveganj. Ena izmed obveznosti velikih ponudnikov storitev po DSA je tudi spremljanje tveganj in uvajanje ukrepov za njihovo blaženje in preprečevanje. Komisija bo tako preverila, ali so na Instagramu in Facebooku vzpostavljeni mehanizmi za spremljanje tveganje, kako se preprečuje dostop do neprimernih vsebin in kako se preverja starost uporabnikov. Preverili bodo tudi, ali so ukrepi za zagotavljanje varnosti, zasebnosti in zaščite mladoletnih ustrezni.

Ne zadostuje zgolj obstoj mehanizmov za zaščito, temveč morajo že privzete nastavitve in dizajn strani nuditi potrebno zaščito. Če je neka funkcija skrita v nastavitvah, kjer jo je treba ročno poiskati in vključiti, to ne šteje kot primerna zaščita. Če bo Komisija odkrila kršitve DSA, gre za 28., 34. in 35. člen, lahko izreče obvezne popravljanje ukrepe in predpiše globo. Morda pa se izkaže, da kršitev sploh ni. Roka za zaključek preiskave ni.