Wiley v letu dni umaknil 11.300 člankov, sedaj zapira 19 revij

Matej Huš

15. maj 2024 ob 23:50:09

Uveljavljeni založnik znanstvene periodike Wiley je včeraj sporočil, da bodo ukinili 19 znanstvenih revij, ker so bile prepredene z lažnimi članki. V minulih dveh letih je sicer Wiley, ki ima 217-letno tradicijo, umaknil 11.300 člankov, ki so bili tako ali drugače neverodostojni. Umik članka sam po sebi ni nič tragičnega, saj se napake dogajajo, spoznanja pa pogosto revidirajo, a obseg kaže na sistemski problem. Število umikov se povečuje tudi pri drugih založnikih. IOP Publishing, ki se specializira zgolj na fiziko, je leta 2022 umaknil 900 lažnih člankov.

Eden izmed razlogov za epidemijo umikov so farme člankov (paper mills), ki raziskovalcem proti plačilu omogočijo soavtorstvo ničvrednih člankov, ki jih nato objavijo (pod)povprečnih revijah. Osnovni razlog je velikanski pritisk na raziskovalce, ki morajo publicirati čedalje več in hitreje, da ostanejo konkurenčni pri pridobivanju raziskovalnih projektov ali pogosto zgolj da obdržijo zaposlitev. Dodatna vzpodbuda je hibridni sistem revij, ki so načeloma naročniške, a za objavljanje člankov v odprtem dostopu terjajo plačilo provizije (APC). Gre za legitimno prakso, ki jo plenilske revije izkoriščajo do obisti.

Ponarejeni in ničvredni članki - te je treba ločevati od pomot ali načrtnih prevar, kakršna je bila superprevodnost pri sobni temperaturi - se pojavljajo v skupinah. Ko farma člankov odkrije nišo, bodisi revijo z enostavnim recenzentskim postopkom ali kaj podobnega, jo izkorišča čedalje intenzivneje, dokler nekdo tega ne opazi. Nato se tarča predstavi. Kupovanje soavtorstev je neetična praksa, ki je znana že več kot desetletje.

Wiley je pred dobrima dvema letoma kupil založnika Hindawi iz Egipta, za kar je odštel 300 milijonov dolarjev. S tem je pridobil 250 revij, a se je kasneje za mnoge izkazalo, da dopuščajo sporne prakse. Že leto pozneje je bilo 19 revij iz te družine odstranjenih s seznamov zaupanja vrednih.

Situacija se je s prihodom velikih jezikovnih modelov še poslabšala, včasih do komičnih razmer. Da bi se izognili očitkom plagiatorstva, lažni članki včasih uporabljajo neverjetne sopomenke. Umetna inteligenca postane ponarejena zavest, dinamika fluidov pa lepljivi tok. Orodja umetne inteligence se čedalje bolj uporabljajo tudi za prepoznavanje lažnih vsebin, igri mačke in miši pa ni videti konca.