V Franciji dosegli nov rekord v gostoti plazme v volframovem tokamaku

Matej Huš

12. maj 2024 ob 18:35:14

V fuzijskem reaktorju WEST (Tungsten/W Environment in Steady-state Tokamak), ki ga upravlja Komisariat za alternativne energije in atomsko energijo Francoske republike (CEA), so raziskovalci s Princetona postavili nov rekord. Vročo plazmo pri temperaturi približno 50 milijonov stopinj Celzija (4 keV) so vzdrževali šest minut, za kar so vbrizgali 1,15 GJ energije. To je 15 odstotkov več energije kot doslej, plazma pa je bila dvakrat gostejša, kar predstavlja rekord za tokamake z volframsko prevleko.

WEST je zadnjo serijo eksperimentov izvajal od sredine januarja do konca aprila letos, v tem času pa so tudi postavili novi rekord. Ta presega dosežke iz prejšnje konfiguracije Tore Supra. WEST obratuje od leta 2016. Pred tem se je imenoval Tore Supra, obratovati pa je začel leta 1988, ko so prenehali uporabljati TFR, ki je bil prvi francoski tokamak. Tore Supra je deloval do leta 2010, nato pa so ga v letih 2013-2016 korenito nadgradili, in sicer so stene oblekli z volframom in namestili divertor. Odtlej se imenuje WEST.

Ob doseženem rekordu so razvili novo metodo za merjenje elektronske temperature in zaznavanje nečistot v plazmi. Njihovo zaznavanje je pomembno, ker lahko povzročijo ohladitev plazme ali zamrtje reakcije. To je težava pri reaktorjih z volframovo prevleko, medtem ko imajo običajni grafitni reaktorji s tem manj težav. Prav tako so napredovali še na drugih področjih, denimo dosegli moč vbrizga energije 5,8 MW. Še vedno pa sistem porabi več energije, kot je proizvede.

Medtem se v Franciji še vedno gradi največji fuzijski reaktor na svetu ITER, za katerega še ni jasno, kdaj bo dokončan.