OpenAI prenovil in pocenil GPT-3.5 Turbo in GPT-4 Turbo

Matej Huš

26. jan 2024 ob 07:47:30

OpenAI je izdal nekaj novih modelov svoje umetne inteligence in znižal cene za uporabo obstoječih. Medtem ko je ChatGPT za končnega uporabnika brezplačen, če do njega dostopi prek spletne strani, je dostop prek API za razvijalce drugih produktov plačljiv. Cene za vnos se znižujejo za polovico na 0,05 centa za 1000 žetonov, cene za izhod pa za 25 odstotkov na 0,15 centa za 1000 žetonov. To se sliši malo, a pri analizi daljših vsebin se število žetonov hitro nabere.

Druga novost pa sta dva nova modela. GPT-3.5 Turbo, ki ga poznamo v ChatGPT-ju, je dobil novo verzijo 0125 (25. januar), ki nadgrajuje že nekoliko starejšo 0613 (13. junij). Kaj dosti o spremembah niso povedali, razen da je verzija boljša in da ima odpravljenih nekaj hroščev, denimo težave pri vnosu besedil v nelatiničnih abecedah. Uporabniki bodo dostop do nadgrajene inačice dobili v naslednjih dveh tednih.

Še en novi model pa je GPT-4 Turbo verzije 0125, ki je za zdaj na voljo še v predogledni verziji. OpenAI je izrecno dejal, da so s tem odpravljali lenobo, ki jo je začel GPT izkazovati. To je OpenAI lani priznal. Začelo se je dogajati, da je večkrat uporabnikom dejal, da bi kakšno opravilo lahko dokončali sami. OpenAI je pojasnil, da trening modelov ni eksaktna znanosti in da lahko celo iz enakih podatkov dobimo modele, ki imajo različne "osebnosti". Novi GPT-4 Turbo bo torej marljivejši.