Prvi električni avtomobil brez litij-ionskih baterij

Matej Huš

30. dec 2023 ob 20:46:50

Na ceste bo prihodnji mesec zapeljal prvi električni avtomobil, ki ga ne bodo poganjale litij-ionske baterije. Yiwei E10X bo na kitajski trg prispel januarja, poganjale pa ga bodo natrij-ionske baterije. Gre delno za produkt evropske pameti, saj ima Volkswagen v JAC Motors 75-odstotni delež ter 50-odstotni delež v holdingu Anhui Jianghuai Automobile Group Holdings (JAG). Druga polovica je v lasti kitajske države.

Vizualno je Yiwei E10X nadvse podoben prejšnjih modelom, saj gre le za prenovljeni Sehol E10X. Ključna novost so baterije, ki jih je JAC skušal uvesti že v modelu Yiwei 3, ki je zapeljal na ceste junija, a so naposled uporabili litij-ionske baterije. Novi Yiwei E10X pa naj bi vendarle imel 25-kWh baterijo (celice HiNa NaCR32140), ki se bo od 10 do 80 odstotkov napolnila v 20 minutah. Izven tega območja delovanje ni priporočeno, ker bateriji škoduje. To je sicer sorazmerno skromna baterija, saj bo imel avtomobil doseg okoli 250 kilometrov, v realnosti pa bržkone še manj. Starejši brat Yiwei 3 ima dvakrat prostornejšo baterijo in dobrih 500 kilometrov dometa.

Za zdaj JAC Motors nima načrtov, da bi ta model prodajali tudi v Evropi ali ZDA. Xia Shunli, ki vodi znamko Yiwei, pa poudarja, da so po njihovem mnenju natrij-ionske baterije prihodnost. Uporabne so zlasti v cenejših modelih, kjer so litij-ionske baterije (litij-železo fosfatne) manj primerne. Glavna prednost natrij-ionskih baterij so nižja cena, dostopnejše surovine in odpornost na mraz, glavni problem pa je nižja energijska gostota. Natrij je pač težji od litija, prenaša pa enako količino elektrenine.