Tehnološki velikani porabili več kot skladi tveganega kapitala

Matej Huš

27. dec 2023 ob 20:45:45

Da v tehnološkem svetu vloge počasi izginjajo, priča zanimiva statistika aktualnega leta o investicijah in prevzemih. Tehnološki velikani so letos za vložke v sektor umetne inteligence namenili več od skladov tveganega kapitala (venture capital), za katere je to glavni posel. Prednjačijo seveda Microsoft, Google in Amazon, ki so letos res široko odvezali mošnjičke. Od 27 milijard dolarjev, ki so se letos stekli v ta sektor, so omenjeni trije prispevali dve tretjini, so ocenili v podjetju PitchBook.

Plaz je seveda omogočil OpenAI, ki je lanskega novembra pokazal OpenAI in spremenil svet. Eden glavnih vlagatelj v podjetje je Microsoft, ki je zanj namenil že 13 milijard dolarjev (od tega letos 10 milijard dolarjev). Drugi Microsoft nakup, ki je sicer precej manjši, je bil z 1,3 milijarde dolarjev Inflection. Podobno darežljiv pa je bil še Amazon, ki je z Googlom v konkurenčni Anthropic vložil približno šestmilijard dolarjev. Celotni trg umetne inteligence se hitro konsolidira, največ pompa pa je okrog igralcev OpenAI, Cohere, Anthropic in Mistral.

Klasični skladi tveganega kapitala so v umetno inteligenco letos vložili manj kot deset milijard dolarjev. Situacija ni tako nepričakovana. Po eni strani sedijo tehnološki giganti na res velikih vrečah denarja, medtem ko so skladi tveganega kapitala bolj omejeni, pa še naraščajoče obrestne mere predstavljajo coklo pri investiranju. Po drugi strani pa tehnološki gigant poleg denarja nudijo še infrastrukturo, ki jo start-upi s področja umetne inteligence krvavo potrebujejo.