Evropska komisija začela preiskavo proti X-u

Matej Huš

18. dec 2023 ob 21:55:52

Evropska komisija je začela uradno preiskavo podjetja X, ki upravlja istoimensko platformo, nekdaj znano pod imenom Twitter. Po predhodni preiskavi, poročilu o transparentnosti podjetja X in uradnih odgovorih iz X-a so v Komisiji prepoznali utemeljeni sum, da X krši akt o digitalnih storitvah (DSA). Gre za ureditev na področjih upravljanja tveganj, moderiranja vsebine, temnih vzorcev, transparentnosti pri oglaševanju in dostopnosti podatkov za raziskovalce, kjer naj bi X kršil DSA.

Preiskava se bo osredotočila na štiri sklope. X-u očitajo, da ne stori dovolj za preprečevanje širjenja nezakonitih vsebin, da ukrepi za boj proti dezinformacijam niso učinkoviti, da ukrepi za povečanje transparentnosti niso zadostni in da uporablja zavajajoči dizajn pri iskanju soglasij (temni vzorci). Gre za domnevne kršitve več členov DSA, kar bo Komisija sedaj ugotavljala v uradni preiskavi. To je prva priskava velikega spletišča zaradi suma kršitev DSA.

X je po DSA uvrščen med zelo velike spletne platforme (VLOP), za katere veljajo posebna pravila in dodatne zahteve. Tako imajo uporabniki teh platform več pravic, denimo pravico do transparentenga oglaševanja, pa prepoved oglaševanja na podlagi občutljivih osebnih okoliščin, jasno označevanje oglasov, razumljiv povzetek pogojev uporabe v materni jezik, pravico do zasebnosti in druge. Za kršitve so predpisane visoke kazni, ki lahko znašajo do šest odstotkov prihodkov.

Uvedba preiskave ne prejudicira končne odločitve, prav tako pa ni roka, do kdaj mora biti končana.