Pogovor s ChatGPT sedaj tudi za brezplačne uporabnike

Matej Huš

25. nov 2023 ob 14:10:28

Med nadvse burnim tednom v OpenAI-ju, ko so najprej odpustili Sama Altmana, nato pa se je v velikem slogu vrnil in so raje zamenjali upravni odbor, je podjetje izdalo tudi novo funkcijo v ChatGPT. Za naročnike na plačljivi ChatGPT je bil ChatGPT with voice na voljo že od septembra, sedaj pa ga lahko uporabljajo tudi brezplačni uporabniki. Potrebujejo le pametni telefon in aplikacijo ChatGPT za Android ali iOS.

Da bodo ikono za pogovarjanje s ChatGPT ugledali vsi uporabniki, bo še treba malce počakati, ker funkcijo širijo postopoma. A ko jo enkrat dobimo, lahko odpremo aplikacijo, pritisnemo na gumb s podobo slušalkami in postavijo vprašanje. ChatGPT ima vgrajeno prepoznavanje glasu, odgovor pa takisto poda v zvočni obliki, saj ima tudi soliden sintetizator glasu. Slednje ni nič posebnega, ker pomočniki (Apple, Amazon, Google) to poznajo že dolgo časa, medtem ko novega seveda poganja veliki jezikovni model. Razlika je v funkcionalnosti: medtem ko so omenjeni vgrajeni v operacijski sistem in jim lahko naročimo marsikatero dejanje, denimo klic ali vpis sestanka v koledar, je ChatGPT (za zdaj?) omejena na odgovarjanje na vprašanje.

V prihodnosti bo tudi konkurenca v svoje pomočnike vgradila velike jezikovne modele in tedaj lahko pričakujemo resnično uporabne pomočnike.