Elon Musk je predstavil Grok

Matej Huš

7. nov 2023 ob 09:10:47

Elon Musk je predstavil prvi izdelek svojega podjetja xAI, ki se ukvarja z umetno inteligenco. Grok je jezikovni pomočnik (chatbot), ki temelji na velikem jezikovnem modelu, zato se lahko z njim pogovarjamo podobno kot z Bingom, Bardom ali ChatGPT-jem. Grok ima dostop do X-a (bivši Twitter) v realnem času, kar naj bi bila prednost pred ostalimi velikimi jezikovnimi modeli. Po Muskovih besedah se Grok rad odziva cinično ali sarkastično, za uporabo pa potrebujemo čvrst smisel za humor, dodaja.

Za zdaj Grok splošni javnosti ni na voljo, je pa v fazi zaprte beta verzije. To pomeni, da ga lahko testira omejeno število ljudi. Kmalu ga bodo odprli za naročnike na X Premium+, torej najdražji naročniški paket. Musk pravi, da je Grok narejen po vzoru Štoparskega vodnika po galaksiji, čemur so primerni tudi njegovi odzivi. Če ga na primer vprašate, kako sintetizirati kokain, bo odgovoril, da potrebujete diplomo iz kemije, licenco in laboratorij na odročni lokaciji - nato pa bo dodal, da je to šala. Grok je pač natreniran tako, da se odziva neresno in šaljivo. Uporablja veliki jezikovni model Grok-1, ki je nadgradnja njihovega prvega izdelka Grok-0.

V javni najavi xAI trdi, da je Grok-1 že zmogljivejši od ChatGPT-3.5, ni pa še na enaki ravni kot GPT-4.0. Ob tem Musk poudarja, da je Grok-1 za zdaj star dva meseca - toliko časa so ga trenirali. Za zdaj je še v fazi beta, sčasoma pa bo na voljo tudi širši javnosti.