Varčna AMDjeva jedra tudi za domače uporabnike

Jurij Kristan

3. nov 2023 ob 08:54:55

Pri AMDju so predstavili dva nova člana procesorske družine Ryzen 7040U, ki nosita tudi varčnejša jedra Zen 4c, s čimer podjetje stopa na pot heterogenega dizajna, podobno kot Intel.

Heterogena sestava CPUjev se vztrajno seli s področja telefonov tudi na računalniškega. Kombinacija zmogljivih P-jeder in varčnih E-jeder je osnova Intelovih arhitektur od Alder Laka dalje, letos pa je takšna manjša jedra lansiral tudi AMD. Toda premisa rdečih je bila doslej vendarle malo drugačna; medtem ko so pri Intelu povzeli zamisel Armovih čipov, so v AMDju manjša jedra namenili strežniškemu sektorju, in sicer z argumentacijo, da jih tako preprosto lahko več zbašejo na manjše pakiranje, kar je zelo pomembno denimo pri oblačnih storitvah, kjer morajo strežniki pokriti ogromno hkratnih zahtevkov. Varčnejša jedra Zen 4c smo tako najprej videli junija v družini Epycov Bergamo, pa nato še septembra v Epycih serije Siena, kjer imajo spet malo drugačno nalogo, namreč manjšo porabo energije. Jedra Zen 4c se obenem od Intelovih E-jeder razlikujejo tudi v tem, da so funkcijsko popolnoma enaka običajnim jedrom Zen 4, toda zaradi bolj nagnetenih gradnikov ne morejo razviti tako visokih frekvenc.

Sedaj vemo, da so jih letos v resnici imeli v rokah že tudi navadni uporabniki: manjša od dveh različic procesorja Ryzen Z1, za ročne igralne konzole, jih je namreč potiho vsebovala že od letošnjega poletja, čeprav to iz specifikacij ni bilo razvidno (verzija Z1 Extreme ima običajna jedra Zen 4). Sedaj jih podjetje uvaja tudi v siceršnjo serijo čipov za ultraprenosnike, Ryzen 7040U, katerih izpeljanka je pravzaprav Z1. Predstavili so dva nova modela; Ryzen 5 7545U nosi polno konfiguracijo novega čipa s kodnim nazivom Phoenix 2, to je 2×Zen 4 + 4×Zen 4c; medtem ko ima Ryzen 3 7440U obtesano, z enim jedrom Zen 4 in tremi Zen 4c. Slednje je nekam nerodno, ker že obstaja 7440U s štirimi jedri Zen 4, ki ga bo novinec nadomestil, pri čemer podjetje zaenkrat ne razločuje jasno, kdaj gre za katera jedra. Očitno se jim v tem zmogljivostnem razredu to ne zdi tako pomembno in testi bodo pokazali, kakšne so dejanske razlike v praksi. Toda strežniška jedra Zen 4c razvijejo okoli 30 odstotkov nižje frekvence od tamkajšnjih jeder Zen 4, zato razlika gotovo ni zanemarljiva.