Applove novosti, edicija jesen 2023

Matej Huš

13. sep 2023 ob 16:52:13

Včeraj je potekal vsakoletni Applov dogodek, na katerem predstavijo nove naprave in programe. Letos se je imenoval Wonderlust, pričakovanja javnosti pa so bila - nekoliko krivično - usmerjena v glavnem v USB-C. A novosti je seveda bistveno več od priključka na telefonih, četudi to za Apple ni zanemarljiva novost.

V petek se začnejo prednaročila iPhone 15 Pro in Pro Max, ki bosta dobavljiva prihodnji petek. Kaj dobimo za 1000 dolarjev, kolikor stane iPhone 15 Pro (128 GB), oziroma 1200 dolarjev, kolikor stane iPhone 15 Pro Max (256 GB)? Ohišje ni več aluminijasto, temveč je iz titana. Telefon je zato vzdržljivejši, pa tudi nekoliko manjši, ker je rob okrog zaslona manjši. Zaslon je sicer enak kot v prejšnji verziji, tako po ločljivosti kakor velikosti in svetilnosti. Dobil pa je nov gumb (action button), ki nadomešča gumb za utišanje. V notranjosti telefonov Pro so čipi naslednje generacije, ki potem z zaostankom leta dni pricurljajo do osnovnih verzij (ki niso Pro). To pot imamo torej A17 Pro, ki je izdelan v TSMC-jevem 3-nm postopku. Grafičnih jeder je šest in so 20 odstotkov hitrejša kot v predhodniku. Kamera ima 48 milijonov pik, na koncu pa se rezultat stisne v 24 milijonov pik (razen v načinu RAW). In seveda - krmilnik za USB, ki omogoča polnjenje prek USB-C in prenos podatkov s hitrostjo do 10 Gb/s.

Stopnjo niže in generacijo kasneje najdemo iPhone 15 za 800 dolarjev in iPhone 15 Plus za 900 dolarjev, ki bosta na voljo naslednji petek. Osnovna verzij meri 6,1 palca, večja pa 6,7 palca. Zaslona zmoreta 2000 kandel na kvadratni meter, kar je dvakrat več od lanskega modela. To je tudi edina razlika med njima, sicer pa sta tudi po dizajnu podobna štirinajstici. Ohišje je iz stekla in aluminija. V notranjosti najdemo lanski čip A16 (iz iPhona 14 Pro), torej bo za kakšno petino hitrejši kot iPhone 14. Kamera zmore 48 milijonov pik, umetna inteligenca pa skrbi za pravilno izbiro nastavitev (Night Mode, Smart HDR ipd.). Pojavlja se še drugod, denimo pri procesiranju zvoka, zaradi česar naj bi bili klici čistejši in podobno.

Med pametne ure prihaja nova Apple Watch Ultra 2, ki za 800 dolarjev predstavlja drugo inkarnacijo lanske pametne ure Watch Ultra. Poganja jo isti čip S9 kot cenejše ure Watch Series 9. Zaslon zmore 3000 kandel na kvadratni meter, kar je dovolj, da jo vidimo tudi skozi sončna očala. Ura zdrži 36 ur normalne uporabe in 72 ur v varčevalnem načinu. Za plitvejše žepe pa je namenjena Apple Watch Series 9, ki še vedno zmore 2000 kandel na kvadratni meter, hkrati pa ima podporo za UWB (Ultra Wide-Band) za lažje iskanje telefona. Komur je 400 dolarjev preveč, pa lahko še vedno poseže po Apple Watch SE, ki ostaja pri ceni 250 dolarjev.

Česa ni bilo? Na dogodku niso omenili novega operacijskega sistema iOS 17, ki ga seveda pričakujemo letos. Kmalu zatem se je na uradni spletni strani pojavil datum 18. september, ko bo iOS 17 prispel na obstoječe naprave. Prinesel bo kopico novih funkcionalnosti, denimo novi StandBy, ko se bo telefon pri polnjenju obnašal kot nekakšna radijska ura - prikazoval bo več podatkov na zaslonu. Druge novosti so še nova dnevniška aplikacija, prenovljeni Messages, spremembe pri iskanju, videosporočila prek FaceTime, izboljšani AirDrop in zemljevidi brez povezave. Nove verzije iOS ne bodo dobili iPhone X, iPhone 8 in 8 Plus ter starejši. Nekje pač mora biti meja.