Razpad britanske kontrole letenja povzročilo francosko letalo

Matej Huš

3. sep 2023 ob 12:31:12

Ogromne težave v britanskem letalskem prometu, ki jih je ta teden zakrivila odpoved računalniška sistema za upravljanje načrtov poletov, so bile najhujša motnja v zadnjem desetletju. Prizadetih je bilo več kot 300.000 potnikov, odzvati pa se je morala celo britanska vlada. Po poročanju The Independenta so se težave začele, ko je francosko letalo oddalo okvarjen načrt poleta. Sistem bi ga bil moral preprosto zavrniti, a zgodilo se je nekaj primerljivo slabšega. Celotni sistem NATS (National Air Traffic Services) se je izključil, zato so morali polete preverjati in potrjevati ročno.

Da se je sistem izključil, je z varnostnega vidika sicer bolje, kot bi deloval napak in potrjeval neustrezne načrte, a to je bolj slaba tolažba. Pravilni odziv bi bil zavrniti francoski načrt poleta. Direktor NATS Martin Rolfe je dejal, da je preliminarna preiskava okrivila francoski let, podrobnosti pa še niso znane. Ločeno preiskavo so napovedali tudi na Downing Streetu. Minister za promet je incident označil za najhujšega v zadnjem desetletju in ocenil, da je nastalo za približno 80 milijonov funtov škode. Ob tem je potrdil, da je šlo za tehnično napako in ne za varnostni problem oziroma hekerski vdor. Uprava za letalstvo (CAA) mora pripraviti poročilo o dogodku.

Ocene o številu odpovedanih poletov se razlikujejo. Analitiki iz Ciriuma so ocenili, da je bilo samo v ponedeljek odpovedanih 790 odhodnih letov in 785 pristankov. Ryanair je odpovedal 250 letov. Težave so se začele v ponedeljek okrog 11.24 po lokalnem času in kmalu je kontrola letenja omejila število letov. Napako so sicer odpravili že prihodnji dan, a so se kaskadni učinki odpovedi in potnikov, ki so obtičali na letališčih, vlekle še cel teden. Ključno vprašanje pa ostaja, kako lahko en nepravilno oddani načrt poleta povzroči izpad glavnega in pomožnega sistema.