Calibri se poslavlja, prihaja Aptos

Matej Huš

14. jul 2023 ob 23:33:00

Ni novost, da se bo privzeta pisava iz Microsoftovega Officea poslovila. Pred dvema letoma so sporočili, da bodo Calibri zamenjali z novo pisavo, ki jo bodo izbrali uporabniki. Med peterico finalistov je zmagala pisava Aptos, ki je bila pred dvema letoma znana kot Bierstadt.

Calibri je bil z nami poldrugo desetletje, ko je nadomestil Times New Roman. Leta 2021 je Microsoft predstavil Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena in Tenorite kot pisave prihodnosti, ki so jih urno dodali med dosegljive možnosti. Uporabniki so jih dve leti uporabljali in Microsoftu poročali o svojih izkušnjah. Zmagal je Bierstadt, ki je na voljo kot družina v več izvedbah - z novim imenom Aptos, ki se imenuje po mestu v Kaliforniji.

Ta bo odslej privzeta pisava v Wordu, Outlooku, PowerPointu in Excelu. Obstoječim uporabnikom jo bodo kot privzeto začeli ponujati v naslednjih mesecih. Pisavo je pripravil Steve Matteson, ki je zasnoval tudi številne druge pisave Windows TrueType, nekaj že v času Windows 3.1 (Times New Roman, Arial, and Courier New).

Spremembe privzetih pisav v Officeu odsevajo spremembe v tehnologiji prikazovanja slike. Ko so zaslone s katodno cevjo nadomestili LCD-ji, se je moral Times New Roman umakniti Calibriju. Dandanes imajo zasloni bistveno večje ločljivosti kot leta 2007, zato se je moral Calibri posloviti. Aptos je neserifna pisava, podobna Helvetici, a z nekaj človeškega pridiha. Obstaja v več slogih, tudi serifnem, ki bodo vsi na voljo.