Umetna inteligenca načrtovala procesor

Matej Huš

6. jul 2023 ob 08:18:55

Kitajski raziskovalci so pokazali še en način uporabe umetne inteligence, ko so z njeno pomočjo v petih urah izdelali načrt za preprost čip. Za trening so uporabili dizajne obstoječih starejših procesorjev, nato pa so ji naročili, naj izdela svojega. Rezultat je bil čip na arhitekturi RISC (RV32IA), ki je po hitrosti sicer primerljiv starim i486, a vendarle zmore poganjati Linux. Čip je torej delujoč, a neprimerljiv z modernimi RV64GC.

Umetna inteligenca je izdelala načrt BSD (Binary Speculation Diagrams), ki ga potem orodja EDA (Electronic Design Automation) pretvorijo v dejansko skico, kakšen naj bo silicijev čip. Predlagani dizajn so naposled tudi izdelali v 65-nm tehnologiji. Tekel je s hitrostjo 300 MHz in poganjal Linuxovo jedro 5.15. Raziskovalci dodajajo, da bi lahko na podoben način dizajnirali tudi procesorje drugih arhitektur, denimo x86 ali ARM, če bi predložili ustrezne podatke za trening.

Uporaba strojnega učenja pri dizajniranju čipov ni nova ideja. Podjetje Synopsys na primer že ponuja orodja EDA, ki pri optimizaciji uporabljajo tudi strojno učenje. Optimizacija v tem primeru pomeni izboljšanje učinkovitosti, povišanje hitrosti ali gostote tranzistorjev. Tudi drugi proizvajalci, denimo Nvidia, si že pomagajo s strojnim učenjem pri načrtovanju.