Zakaj so istočasno padli Asusovi usmerjevalniki po vsem svetu

Matej Huš

20. maj 2023 ob 12:29:07

V sredo so uporabniki Asusovih usmerjevalnikov po vsem svetu opazili, da so izgubili internetno povezljivost. Usmerjevalniki so se ponovno zaganjali, zmanjkovalo jim je pomnilnika, vsakih 10 minut so se zrušili, pomagala pa ni niti tovarniška ponastavitev. Trajalo je polna dva dni, da je Asus priznal težavo in da so vzrokom prišli do dna.

Asus pravi, da je razlog napaka v konfiguracijski datoteki na njihovih strežnikih, zaradi česar so usmerjevalniki lahko imeli težave z zagotavljanjem omrežne povezljivosti. Dejali so, da bi v večini primerov moral zadostovati ponovni zagon usmerjevalnika, sicer pa so predlagali shranitev konfiguracijskih nastavitev in tovarniško ponastavitev. A ostajalo je vprašanje, kaj je šlo narobe. Asus tega ni pojasnil.

Kot kaže, je Asus v torek popoldne objavil novo datoteko z definicijami za ASD, ki je vgrajeni varnostni servis (security daemon) v številnih usmerjevalnikih. Ko so ti avtomatično naložili novo verzijo datoteke, jim je zaradi napake kmalu zmanjkalo prostora in pomnilnika, zato so se zrušili. Hkrati je zgodba razkrila, da četudi izključimo avtomatično posodabljanje firmwara v usmerjevalniku, to ne izključi posodobitev ASD. To odpira večno debato, koliko si zares lastimo venomer povezane naprave, ki se pogovarjajo s strežniki proizvajalca, jih potrebujejo za svoje delovanje ali se na daljavo posodabljajo.