Kitajska bo omejila izvoz tehnologije za magnete iz redkih zemelj

Matej Huš

6. apr 2023 ob 23:23:51

Kitajska namerava omejiti izvoz tehnologije za izdelavo močnih magnetov iz redkih zemelj, s čimer odgovarja na zahodne sankcije pri izvozu čipov. Seznam tehnologij, za katere velja omejitev izvoza iz Kitajske, so nazadnje posodobili pred tremi leti, sedaj pa se obeta nova verzija. V osnutku, ki kroži od lanskega decembra, je 43 novosti, med katerimi je za računalniško tehnologijo in elektroniko najopaznejša omejitev izvoza tehnologij za magnete. Ti se uporabljajo povsod, kjer potrebujemo zmogljive elektromotorje, denimo v električnih vozilih ali vetrnicah, a tudi v pametnih telefonih, klimatskih napravah in celo vesoljski tehnologiji. Gre za magnete iz neodima, samarija in kobalta.

Kitajska je nesporni vladar na tem trgu. Njen tržni delež neodimovih magnetov je približno 85 odstotkov, pri samarij-kobaltovih magnetih pa presega 90 odstotkov. Na drugem mestu je Japonska, ki obvladuje praktično ves preostanek, zaradi česar je ostali svet odvisen zlasti od Kitajske. Omejitev izvoza bi zato vsaj začasno ohromila ameriško proizvodnjo naprav, ki te magnete potrebujejo. Kitajska omejitve izvoza utemeljuje z nacionalno varnostjo in javnim interesom.

ZDA in Japonska že vse od začetka trgovinske vojne omejujeta izvoz polprevodniških tehnologij na Kitajsko, hkrati pa vzpostavljata alternativne dobavne poti za redke zemlje. Kitajska je njihov izvoz na Japonsko omejila že leta 2010 zaradi spornih otokov Senkaku, ki si jih lastita obe državi. V ZDA sicer nekaj redkih zemelj izkopavajo, a jih rafinirajo na Kitajskem. Večina magnetov se zato proizvede tam, nato pa jih v končne izdelke vgradijo zahodne tovarne.