Raziskovalni superzvezdniki, ki vsakih 37 ur objavijo novo študijo

Matej Huš

6. apr 2023 ob 08:21:40

Univerza v Córdobi je za 13 let suspendirala enega najuspešnejših raziskovalcev, kemika Rafaela Luqueja, ki je po kvantitativnih znanstvenih merilih velikan. Uradno so ga odslovili zaradi neprijavljenega dela za druge inštitucije, predvsem univerzi v Riadu in Moskvi, a gre za širši problem. Luque je predstavnik hiperproduktivnih, superzvezdniških raziskovalcev, kjer se porajajo vprašanja o izvedljivosti objave novega članka vsakih 37 ur - letos jih je namreč objavil že 58.

Tovrstni raziskovalci so po kvantitativnih merilih zelo uspešni, imajo ogromno člankov, veliko citatov, visoke indekse uspešnosti (denimo Hirschev indeks) in univerzam s projekti prinesejo tudi znatne količine denarja. Raziskovalne ustanove si prizadevajo privabiti tovrstne superzvezdnike, ker jim to občutno izboljša uvrstitve na različnih seznamih vrednotenja. Luque je na primer suspenz pospremil z besedami, da bo Univerza v Córdobi zato izgubila 300 mest na šanghajskem seznamu. To ni nemogoče.

A kadarkoli metrika postane cilj, se sistem izrodi. Ni skrivnost, da nekatere dobro situirane univerze, denimo Univerza kralja Abdulaziza, ponujajo prava bogastva za superzvezdnike. Ponudbe so lahko tudi zelo sporne, denimo 76.000 dolarjev letno samo zato, da so raziskovalci en teden na leto fizično prisotni na univerzi - in da seveda na vse svoje objave pripišejo še to univerzo. Luque od leta 2019 dela tudi za Univerzo kralja Sauda, a pri tem zatrjuje, da ni nikoli prejel niti centa. Priznava pa, da so mu pokrivali potne stroške in namestitve v luksuznih hotelih po svetu.

V moderni znanosti velja načelo objavi ali se poslovi (publish or perish), nad katerim se največkrat pritožujejo raziskovalci, a v istih kleščah so tudi univerze in inštituti. Vsi se borijo za objave, faktorje vpliva, točke, lestvice, citate, projekte. Zato si univerze, zlasti kjer težko konkurirajo z ugledom, pomagajo z denarjem. Isto taktiko uporabljajo tudi manj vestni raziskovalci, saj se na temnih delih interneta (so)avtorstva člankov tudi prodajajo. V enem izmed takšnih člankov, ki so ga raziskovalci odkrili med prodajnimi artikli, se je kot avtor pojavil tudi Luque. Ta nepravilnosti zanika, priznava pa, da vse soavtorjev ne pozna (kar v resnici ni neobičajno). A po drugi strani je Luque tako plodovit pisec, da je to dvignilo številne obrvi. Priznal je, da si je od lani pomagal tudi z orodjem ChatGPT, s katerim je "loščil" jezik v člankih, kar je precej hitreje od ročnega dela.

Luque vse obtožbe zanika in pravi, da ga želijo na univerzi onemogočiti zato, ker je preveč uspešen. Povod naj bi bila raziskava, ki jo je po pomoti podpisal, kot da je zaposlen na eni izmed moskovskih univerz. Ob tem ne pozabi poudariti, da je univerza v Córdobi na šanghajski lestvici - zaradi njega. Od decembra 2022 na njej ni več zaposlen.