Japonska zaradi Kitajske uvaja omejitve izvoza opreme za proizvodnjo čipov

Matej Huš

1. apr 2023 ob 16:47:23

Japonska se je pridružila ZDA in Nizozemski ter takisto uvedla omejitve izvoza tehnologije za proizvodnjo polprevodniških čipov na Kitajsko. Omejili bodo izvoz 23 vrst opreme, kar bo začelo veljati julija letos. Omejitve formalno ne bodo uperjene proti Kitajski, temveč bodo veljale za vse države, ki nimajo ustreznih varnostnih mehanizmov po japonski oceni.

Za 42 držav, med njimi EU, ZDA, Južno Korejo, Singapur in Tajvan, Japonska šteje, da imajo ustrezne izvozne kontrole. Za izvoz v ostale države pa bo po novem potrebno posebno dovoljenje japonskega ministrstva za trgovino. Uradno želi Japonska s tem preprečiti, da bi se tehnologija uporabljala v vojaške namene. Minister Yasutoshi Nishimura je dejal, da s tem izpolnjujejo svoje mednarodne obveznosti in prispevajo k miru.

V praksi bo ukrep najbolj vplival na Kitajsko. ZDA so že oktobra lani omejile izvoz čipov in opreme za njihovo proizvodnjo na Kitajsko, marca pa je podobne ukrepe uvedla tudi Nizozemska. Na Nizozemskem je podjetje ASML, ki naj pomembnejši dobavitelj opreme za proizvodnjo čipov na svetu. Kitajska je zadnje japonske ukrepe močno kritizirala in jih označila kot destabilizacijske za globalne proizvodne verige. Na Japonskem so namreč podjetja, kakršni sta Nikon in Tokyo Electron, ki proizvaja opremo za izdelavo čipov. Zato so ZDA ob lanski omejitvi izvoza začele prepričevati Japonsko in Nizozemsko, da sprejmeta podobne ukrepe. To se je sedaj potrdilo.