Poslovil se je oče Moorovega zakona

Matej Huš

25. mar 2023 ob 16:15:21

Gordon Moore, ki je ustanovil podjetje Intel in ga poznamo kot očeta Moorovega zakona o eksponentnem povečevanju zmogljivosti računske moči, je v umrl v 95. letu starosti. Iz Intela so sporočili, da je umrl v petek zvečer v svojem domu na Havajih.

S svojim prijateljem Robertom Noyceom je Intel ustanovil leta 1968 in ga vodil do leta 1975, ko je postal predsednik. Štiri leta pozneje je bil imenoval za predsednika upravnega odbora in izvršnega direktorja, kar je ostal do leta 1987. Odtlej je bil le še predsednik podjetja, leta 1997 je postal zaslužni predsednik in se leta 2006 povsem upokojil.

Kljub njegovemu izjemnemu prispevku k razvoju čipov, bo v širši javnosti verjetno ostal znan zlasti kot očeta Moorovega zakona. Leta 1965 je opazil, da se število tranzistorjev v procesorjih podvoji približno vsakih 18 mesecev, in napovedal, se bo to nadaljevalo. Kasneje je svojo napoved nekoliko popravil na dve leti, znana pa je predvsem izpeljanka tega zakona, da se enako hitro povečuje tudi zmogljivost procesorjev. Čeprav v zadnjih letih Moorov zakon počasi peša, je osnovna ideja še vedno resnična. Moore pa je kasneje v šali dejal, da se po eni uspeli napovedi ni več loteval novih napovedi.

Moore se je rodil leta 1929 v San Franciscu in leta 1954 na Caltechu doktoriral iz kemije, podoktorsko pa se je izpopolnjeval iz aplikativne fizike na Univerzi John Hopkins. Leta 1956 ga je William Shockley, ki je kasneje prejel Nobelovo nagrado za delo na polprevodnikih, privabil v visokotehnološko podjetje Shockley Semiconductor Laboratory. A zaradi slabega vodenja in nejasnih prioritet je leta 1957 v skupini izdajalskih osem (Julius Blank, Victor Grinich, Jean Hoerni, Eugene Kleiner, Jay Last, Gordon Moore, Robert Noyce, Sheldon Roberts) podjetje zapustil in ustanovil Fairchild Semiconductor. V naslednjih letih so ustvarili prvi mikročip in postopek za izdelavo silicijevih tranzistorjev. Podjetje, ki je zaposlovalo več kot 100 ljudi, je bilo v 60. letih pomemben inkubator v Silicijevi dolini, ki je med drugim dalo Intel in AMD. Leta 1968 sta Noyce in Moore napraskala vsak 250.000 dolarjev, zbrala 2,5 milijona dolarjev zagonskega kapitala in ustanovila svoje podjetje, v katerem se je takoj zaposlil Andy Grove. Podjetje se je imenovalo Integrated Electronics ali kratko Intel. Ostalo je zgodovina.

V poznejših letih, ko je bil že milijarder, se je Moore ukvarjal tudi s človekoljubnimi dejavnostmi. Začetni poizkusi so leta 2000 zrasli v Fundacijo Gordon in Betty Moore, ki je do danes razdelila 5,1 milijarde dolarjev v dobrodelne namene.