ChatGPT dobiva plačljivo inačico

Matej Huš

22. jan 2023 ob 10:51:57

Strahovi, da je brezplačnost storitve ChatGPT nevzdržna, se niso v celoti potrdili, a vseeno dobiva plačljivo verzijo. OpenAI je sporočil, da bo odslej na voljo tudi naročnina, ki bo stala 42 dolarjev mesečno in bo omogočala nekaj bonbončkov, ki pa naj ne bi bili bistveni. Zagotavljajo namreč, da bo tudi brezplačna verzija še vedno dobivala nadgradnje in da njena funkcionalnost ne bo okrnjena.

Ob plačilu naročnine bomo dobili prioritetno obravnavo zahtevkov, kar z drugimi besedami pomeni, da bo storitev delovala tudi ob velikem navalu, ko bodo morali običajni uporabniki čakati dlje ali pa sploh ne bodo mogli zraven. To pomeni tudi hitrejši odziv. Obljubljajo še prioriteto pri dostopu do novih funkcionalnosti, torej bodo na voljo prej. Povpraševanje pa naj bi bilo tako veliko, da je moral OpenAI pripraviti seznam, na katerega se lahko bodoči naročniki vpišejo in počakajo na povabilo.

Medtem ko se OpenAI ukvarja z razvojem in monetizacijo ter opazovalci navdušeno spremljajo nove zmožnosti, so nekateri zaskrbljeni. Pomisleki šolnikov, kako bo ChatGPT vplival na poučevanje, so že znani. Prav tako je alarm zazvonil v Googlu, ki je bil dolgo vrsto let nesporni vladar spletnega iskanja. Nova paradigma iskanja, kar bi lahko ChatGPT z dostopom do informacij v realnem času omogočal (trenutna verzija je namreč off-line, saj je naučena na obstoječih informacijah in ne spremlja interneta), utegne zamajati Googlov primat. Drugi igralci pa razmišljajo o različnih načinih integracije, denimo Microsoft naj bi se ogledoval vključitev v Outlook.