Lani že desetina prodanih avtomobilov električnih

Matej Huš

17. jan 2023 ob 20:51:15

Analize minulega leta na avtomobilskem trgu kažejo, da se električni avtomobili množijo hitreje, kot so pričakovali analitiki. Čeprav so predlani napovedovali, da bodo leta 2030 dosegali od 7- do 12-odstotni tržni delež, so že lani predstavljali desetino prodanih avtomobilov.

Lani je bilo na svetu prodanih 7,8 milijona električnih vozil, kar predstavlja 68-odstotno rast v primerjali z letom pred tem. S tem so doseli 10-odstotni tržni delež leta pred napovedmi. To je še vedno skromen delež, ni pa zanemarljiv. Najbolj so razširjeni na Kitajskem, kjer je električnih vozil 19 odstotkov, in v Evropi, kjer je njihov delež 11-odstotni - če primerjamo velike regije. Med državami imajo največ električnih vozil na Norveškem, in sicer 80 odstotkov, sledi pa ji Islandija. V vseh primerih gre za tržne deleže, torej za nova vozila, ki so se lani prodala.

Na Kitajskem še posebej cveti prodaja priključnih hibridov, ki naj bi letos predstavljali že tretjino vseh prodanih avtomobilov. Med letoma 2025 in 2030 pričakujejo, da bo takšnih že več kot polovica. Globalno pa naj bi bil delež električnih vozil do konca desetletja med 20 in 40 odstotki. Vse je odvisno od napredka tehnologije, zlasti pri dometu, in njihove cene. Tesla je že opazila prve znake pešanja zanimanja v ZDA, so cene znižali tudi za petino. Podobno ugotavljajo tudi preostali proizvajalci.