Na Norveškem lani 80 odstotkov prodanih avtomobilov že električnih

Matej Huš

2. jan 2023 ob 22:20:26

Norveška ostaja vodilna država na svetu pri prehodu na električna vozila. Lanski tržni delež električnih avtomobilov je znašal 80 odstotkov, sledi pa jim le Islandija z dobrimi 70 odstotki. Tudi preostala mesta pri vrhu zasedajo severnoevropske države, a delež nikjer ne presega polovičnega.

Najpopularnejša znamka na Norveškem je Tesla, ki je z 12,2 odstotka tik pred Volkswagnom z 11,6 odstotka. Poleg 80-odstotnega tržnega deleža električnih vozil na Norveškem prodajo še 8,5 odstotka priključnih hibridov in 5,4 odstotka navadnih hibridov. Preobrat je bil res hiter, saj so pred desetimi leti na Norveškem prodali manj kot desetino električnih vozil, a je država s subvencijami, davčnimi oprostitvami in gradnjo infrastrukture spremenila navade javnosti. Tovrstni ukrepi pa seveda niso poceni - strošek za proračun v letu 2022 ocenjujejo na štiri milijarde evrov -, zato jih je Norveška z začetkom tega leta močno pristrigla. Lastniki električnih avtomobilov so zato besni.

Napovedali so nove davke, ukinitev olajšav in podražitev polnjenja. Od letos električni avtomobili niso več povsem oproščeni plačila davka na dodano vrednost, temveč se bo ta za vozila vrednosti nad 500.000 norveških kron (47.500 evrov) zaračunal. Davek znaša 25 odstotkov in bo zaračunan le na del vrednosti, ki presega 500.000 kron. Prav tako se uvaja davek na maso, ker so električni avtomobili težji in bolj uničujejo ceste. Ta bo znašal 12,5 krone na kilogram nad 500 kg, kar bo za tipičen avto naneslo med 20.000 in 30.000 kronami (2.000-3.000 evrov).

Še bolj pa razburjajo podražitve polnjenja v Oslu. To je bilo v preteklosti zelo poceni, leta 2022 so cene že nekoliko dvignili, v letu 2023 pa bodo podražitve občutne. V Oslu se na javnih polnilnicah polnjenje še vedno zaračunava po času ne glede na pretočeno energijo. To je doslej znašalo 13 kron na uro ponoči in 18 kron na uro podnevi. Mestni svet je nato sprejel podražitev na 35 kron na uro ponoči in 49 kron na uro podnevi, kar je razburilo zlasti lastnike starejših vozil, ki se polnijo počasi. Izračunali so, da bi polnjenje s 3,6-kW polnilnikom bilo celo dražje od vožnje na nafto. Združenje lastnikov električnih avtomobilov (Norsk elbilforening) je zato protestiralo in doseglo omilitev dviga. Po novem se bo na počasni polnilnicah plačevalo 19 kron na uro ponoči in 27 kron na uro podnevi. Omejitev polnjena znaša tri ure. Na hitrih polnilnicah bo cena 38 kron na uro ponoči in 54 kron na uro podnevi.

Norveška je že leta 2021 ugotovila, da je električnih vozil toliko, da jih bo treba obdavčiti. Tedaj so bolj obdavčili luksuz, sedaj pa čisto vsa električna vozila.