Ustanovitelj OneCoina se je izrekel za krivega

Matej Huš

21. dec 2022 ob 20:58:23

Karl Sebastian Greenwood, soustanovitelj OneCoina, ki ga je svoj čas oglaševal kot naslednji korak, ki bo nadomestil bitcoin, se je na newyorškem sodišču izrekel za krivega prevare in pranja denarja. OneCoin je leta 2014 skupaj z Rujo Ignatovo, ki ostaja na seznamu najbolj iskanih oseb v ZDA in Evropi, ustanovil v Bolgariji. OneCoin je bil lažna kriptovaluta, ki jo je prodajal prek sistema MLM (multi-level-marketing).

Greenwooda so na Tajskem aretirali že leta 2018 in ga kasneje izročili ZDA, medtem ko Ignatova ostaja na begu. OneCoin je bila ena največjih prevar na svetu, v katero so opeharjeni vlagatelji vplačali več milijard dolarjev. Kolovodje so trdili, da je OneCoin prihodnost kriptovalut, in obljubljali velikanske dobičke. Greenwood ni edini aretirani, saj so oblasti na Kitajskem preganjale 98 ljudi, ki so prodajali OneCoin, v Indiji pa so aretirali 18 ljudi. Obdobje OneCoina je trajalo od leta 2014 do propada menjalnice zanj leta 2017, čeprav je spletna stran ostala aktivna še dve leti.

V resnici je bil OneCoin ves čas piramidna shema, v kateri so promotorji služili z novačenjem novih ljudi. V piramido so pritegnili tri milijone ljudi, Greenwood pa je služil več kot 21 milijonov dolarjev na mesec. Vrednost OneCoina je bila določena povsem arbitrarno in ni temeljila na nobeni podlagi. Ves čas je rasla in se z 0,5 evra povzpela na 30 evrov. Vlagatelji svojih vložkov nikoli niso dobili povrnjenih.