Nvidiin RTX 4090 premočan za svoje električne priključke

Matej Huš

30. okt 2022 ob 15:26:30

Zadnji teden spletne forume polnijo pričevanja lastnikov najzmogljivejših Nvidiinih grafičnih kartic GeForce RTX 4090, ki so se jim raztopili napajalni priključki zaradi preobremenitve in pregretja. Da ne gre za prazne marnje, priča tudi Nvidiina poteza, ki preučuje nekaj primerov. Prvi podatki kažejo na težavo pri pogodbnem podizvajalcu, ki je dobavil neustrezne kable.

Gre za priklop z 8 kontakti (12VHPWR), ki ga uporabljajo od kartic RTX 3090 Ti in je združljiv z novimi napajalniki ATX 3.0. Čeprav je po specifikacijah dovolj zmogljiv, da bi zmogel napajati požrešne RTX 4090, ki porabi skoraj 400 W električne energije, je Nvidia dobila slabo izdelane. Kot kaže, so kabli podjetja Astron preslabo prispajkani, zato se ob zvijanju ali vlečenju lahko poškodujejo. V skrajnem primeru se povezave na posameznih stikih tudi pretrgajo, in tedaj namesto 8 kontaktov prenos energije prevzamejo štirje ali dva. Rezultat so visoki tokovi, ki izolacijo pregrejejo in raztalijo.

Nvidia je partnerjem, ki izdelujejo kartice, že naročila vrnitev kartic v nadaljnje testiranje. Težava namreč ni v dizajnu, temveč v proizvodnem procesu.