Aretirali osumljenca za razkritje GTA VI

Matej Huš

24. sep 2022 ob 13:44:25

Britanska policija je v Oxfordshiru aretirala 17-letnika, ki je po neuradnih podatkih osumljen vdora v Rockstar North in razpečevanja vsebin iz prihajajoče igre Grand Theft Auto VI, kar so v podjetju uradno potrdili minuli teden. V četrtkovi aretaciji je sodelovala National Cyber Crime Unit pri britanski policiji. Posnetki igre, ki so pricurljali na splet, so tedaj razkrili špekulacije, da je prizorišče Vice City, glavna junaka pa par. Heker se je bil tedaj pohvalil tudi z vpletenostjo v vdor v Uber (kar je podjetje pripisovalo skupini Lapsus$) in Rockstar Northu zagrozil z objavo izvorne kode in še več informacij, če se ne bodo dogovorili drugače. GTA VI sicer razvijajo od leta 2014 in je še precej daleč od izida, igralci pa jo nestrpno pričakujejo.

Uradne potrditve, da je aretacija povezana z razpečevanjem GTA VI, še nimamo. Je pa Rockstar North potrdil, da je na internet pricurljala avtentična vsebina, ki pa resda izvira iz tri leta stare kopije. Ko so se na internetu začele pojavljati vsebine iz GTA VI, so začeli pošiljati zahtevke za umik.

Če je pridržani mladenič res del Lapsus$, mu grozi pregon tudi zaradi vdora v Uber. Vdirali so še drugam, vse skupaj pa so redno beležili na svojem uradnem kanalu na Telegramu. Večinoma so zlorabljali znane ranljivosti v sistemih za dvostopenjsko avtentikacijo. Včasih so zaposlene preprosto poklicali in jim dejali, naj na svojem telefonu potrdijo zahtevek za dostop, ali pa so jih zasuli s toliko zahtevki, da so enega potrdili. Ni še znano, kako so vdrli v Rockstar North.