Zaradi pomanjkanja električne energije CERN razmišlja o ustavitvi nekaterih eksperimentov

Matej Huš

7. sep 2022 ob 21:26:22

Eden največjih porabnikov električne energije v Evropi je CERN, ki porabi približno 1,3 TWh na leto, če normalno obratujejo vsi pospeševalniki delcev. To je približno tretjina porabe električne energije Slovenije, kar ni zanemarljivo. Na višku troši CERN tudi 200 MW, sicer pa okoli 80 MW, če pospeševalniki delcev ne obratujejo. To pa so količine, ki so v trenutni energetski krizi problematične. Zato CERN načrtuje znižanje porabe električne energije z ustavljanjem eksperimentov.

Vodja odbora za oskrbo z energijo v CERN-u Serge Claudet je dejal, da bi lahko ugasnili tudi veliki hadronski trkalnik (LHC), če bo to potrebno. Prioriteta bo vzdrževanje stabilnosti omrežja, zato bo CERN znižal porabo, če bo grozilo pomanjkanje električne energije. LHC sicer ni edini pospeševalnik delcev, temveč le eden izmed osmih, dasiravno je najpomembnejši. Njegov izredni in nepričakovani izklop bi povzročil nemalo preglavic zlasti pri ponovnem vklopu, zato se bodo temu poizkusili izogniti. Zato je CERN zaprosil dobavitelja električne energije francoski EDF, naj jim vsaj dan prej povedo, če bodo od njih pričakovali drastično znižanje porabe električne energije. Najprej bodo ugašali druge pospeševalnike, LHC bo na vrsti na koncu. Glavni problem so ohlajeni superprevodni magneti, ki bi se ob izklopu segreli. Ponovno ohlajanje in nastavljanje bi trajalo tedne.

V Franciji so zaradi suše, remontov in izrednih popravil zaradi rjavenja izključili več jedrskih elektrarn, zato je država trenutno neto uvoznik električne energije. To je neobičajen položaj, ki še poslabšuje situacijo na trgu električne energije. Medtem pa je CERN ravno julija ponovno začel eksperimente v LHC, zato je njegova poraba ta hip visoka (okrog 200 MW). Pozimi bo Franciji primanjkovalo 15 odstotkov električne energije v konicah, zato oblasti pozivajo k varčevanju. Prve bodo izklapljali industrijske porabnike, ki imajo to opredeljeno tudi v pogodbah (CERN to ni).