Instagram kaznovan zaradi deljenja podatkov otrok

Matej Huš

5. sep 2022 ob 22:50:28

Irski informacijski pooblaščenec je Facebooku (oziroma Meti, kot se sedaj imenuje) izrekel 405 milijonov evrov globe, ker je njihovo družbeno omrežje Instagram nezakonito delilo elektronske naslove in telefonske številke otrok, ki so ga uporabljali. Instagram je namreč avtomatično delil osebne podatke mladoletnih, če so ti registrirali poslovni oziroma ustvarjalni (business or creator) račun. Ni znano, podatke koliko otrok so delili na ta način, informacijski pooblaščenec pa ocenjuje, da jih je oškodovanih več milijonov.

To je druga najvišja globa, ki je bila v Evropi izrečena za kršitev Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR). Prvo mesto zaseda 746 milijonov evrov težka globa, ki jo je lani dobil Amazon. Prav tako to ni prva kazen za Facebook, saj je moral zaradi WhatsAppa lani plačati 225 milijonov evrov, za storitev Facebook pa letos 17 milijonov evrov. Irski informacijski pooblaščenec izreka globe v imenu celotne EU, saj ima Facebook tam registrirano evropsko podružnico. Podrobnosti o najnovejši globi še niso objavljene, so pa potrdili njeno višino.

Kršitev je Facebook vmes že odpravil. Do septembra 2019 je namreč veljalo, da so osebni podatki uporabnikov, ki odprejo poslovni račun, javno objavljeni. Mlajši od 18 let imajo sedaj privzeto nastavljeno, da so ti podatki skriti, četudi odprejo poslovni račun. Iz Facebooka so sporočili, da se globa nanaša na stare nastavitve, ki so jih že pred leti popravili, in odtlej uvedli številne dodatne varovalke. Dodali so, da so med preiskavo sodelovali z organi, a se ne strinjajo z oceno višine globe, zato se bodo pritožili.