Evropska komisija potrdila, da so jim s Pegasusom vdrli v telefone

Matej Huš

28. jul 2022 ob 23:28:56

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v pismu evropski poslanki Sophie in 't Veld potrdil, da ga je Apple leta 2021 obvestil o vdoru v njegov iPhone. Prizadeta naj bi bila tako zasebni kakor službeni aparat, pa tudi naprave nekaterih drugih uslužbencev Komisije. Vdrli naj bi mu bili z izraelsko programsko opremo Pegasus, ki jo proizvaja podjetje NSO Group in jo trži številnim vladnim agencijam in drugim organom po vsem svetu.

Kdo je stal za napadom, Reynders ne ve. Dejal je, da preiskava še poteka, a trenutno ni mogoče z gotovostjo pokazati na določenega krivca. Iz NSO so sporočili, da bodo sodelovali v preiskavi. Ob tem dodajajo, da ni dokazov, da se je vdor res zgodil. Apple navedb še vedno ne komentira, čeprav naj bi prav Apple posvaril prizadete uporabnike. Prav tako Apple toži NSO Group zaradi razvoja Pegasusa.

Prva poročila o vdorih v telefonske aparate komisarjev in drugih visokih uslužbencev segajo v letošnji april, ko je Reuters o tem prvikrat poročal. Tedaj Reynders in Komisija nista komentirala navedb, zato jih ni bilo možno potrditi. Sedaj pa je Reynders to potrdil evropskim poslancem, potem ko so ga ti izrecno vprašali isto. Mimogrede, že od minulega meseca vemo, da je tudi 14 evropskih držav kupovalo programsko opremo od podjetja NSO Group. Odbor pri evropskem parlamentu, ki ga vodi Sophie in 't Veld, preiskuje vedenje Madžarske, Poljske in Španije, ki domnevno uporabljajo Pegasus. Bilo bi sila neprijetno, če bi se izkazalo, da napadom stoji kakšna evropska država.