Intelovi novi procesorji prožajo alarme za goljufanje

Matej Huš

16. jul 2022 ob 08:33:05

Nova, 12. generacija Intelovih procesorjev Core prinaša pomembne novosti v dizajnu, ki vključujejo dve vrsti jeder (hitra jedra P in učinkovitejša počasnejša jedra E), kar je običajen pristop v pametnih telefonih, in dodatne nivoje abstrakcije. S tem ni nič narobe, povzroča pa to nemalo težav programom, ki tega ne pričakujejo in imajo po drugi strani zelo jasna pričakovanja, kakšna naj bodo procesorska jedra. Tak primer so programi proti goljufanju ali protipiratska zaščita.

V ZDA imajo težave diplomanti prava, ki se pripravljajo na pravosodni izpit. Ta poteka računalniško in uporablja programsko opremo Examplify podjetja ExamSoft, ki ima vgrajeno zaščito pred goljufanjem. To med drugim vključuje preverjanje, ali program teče v navideznem stroju, kar ni dovoljeno, zato se zapre. Težava pa nastopi, ko program poženemo na najnovejših Intelovih procesorjih, kjer se primeri enaka težava.

Proizvajalec je težavo priznal in mirno zapisal, da novi procesorji trenutno pač niso podprti. Zato jih na julijskih izpitih ne bo možno uporabljati. Nesrečnim lastnikom novih računalnikov zato svetujejo, da uporabijo kakšen drug računalnik. Težava naj bi nastopila, ker Exampify zazna dve vrsti jeder in dodatno raven abstrakcije, zato se iz varnostnih razlogov raje izključi. Poleg uradne rešitve sicer obstaja še nekaj drugih možnosti, recimo izklop počasnejših jeder (E) ali vklop združljivostnega načina v BIOS-u. Ni nujno, da bodo te rešitve delovale na vseh računalnikih, poleg tega pa vsi računalniki niti ne podpirajo teh možnosti.

Izpiti so na sporedu 26. in 27. julija, Examplify pa je v številnih zveznih državah edini način. Težave je povzročal že lani, letos pa je situacija še slabša.