OpenAI-jev GPT-3 je napisal znanstveni članek - o sebi

Matej Huš

4. jul 2022 ob 10:24:38

Pred dvema letoma je bil strojni algoritem GPT-3 že na zavidljivem nivoju, do danes pa je napredoval na stopnjo, ko piše že zelo dobra besedila. Potrebuje le ključne besede, pa bo spisal sestavek, ki bi ga prav lahko sestavil tudi človek. OpenAI je izdelek ponudil tudi zainteresirani javnosti, zato ga lahko vsakdo preizkusi in najame. Preizkusov ne manjka. Pisal je časopisne članke, knjige in dela mrtvih avtorjev. Sedaj pa so raziskovalci naredili še korak naprej in GPT-3 naročili, naj napiše znanstveni članek o sebi.

V preteklosti so različni raziskovalci pokazali, da je možno v nekatere znanstvene revije nižje kakovosti stlačiti tudi največje nesmisle. Skoraj pred desetletjem so z računalniškim generatorjem nesmiselnih besedil ustvarili več člankov, ki so se v posameznih revijah uspeli prebiti skozi sito uredniške presoje. A GPT-3 je drugačen. Napisati je moral članek o sebi in rezultat sploh ni bil slab. Raziskovalci so mu dali nekaj namigov, tako da je članek oblikovan po pravilih in vsebuje uvod, metode, rezultate in razpravo, sicer pa so ga poizkusili čim manj usmerjati.

GPT-3 je članek napisal v dveh urah in rokopis je že na voljo. Članek je videti kot pravi znanstveni članek in v resnici mu kaj dosti ne manjka. A namen tega članka niti ni bil pisati o kakšnih novih spoznanjih, dasiravno so v članku tudi vhodni parametri, ki jih je GPT-3 dobil za pisanje. Namen je nova spoznanja pokazati v praksi.